Грижа за здравето на костите на кучето ни

куче игра Снимка: iStock

Д омашните ни любимци се нуждаят от същите неща, от които и ние, що се касае за здравето на костите – калций, витамин D, фосфор и упражнения. 

„Добрата новина е, че в световен мащаб здравето на костите при домашните любимци става все по-добро“, коментира д-р Феликс Дуер, професор по ортопедия на малки животни и спортна медицина в Колежа по ветеринарна медицина и биомедицински науки на Щатския университет в Колорадо. 

куче играСнимка: iStock

Дуер коментира още, че има много породи четириноги, при които здравето на костите трябва да бъде приоритетно и основен фокус на собствениците им. Това включва подрастващите четириноги от големи породи, които са по-склонни към костни нарушения в развитието си и остеоартрит, пишат от PetMD. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 начина, по които можете да укрепите костите на вашия домашен любимец. 

  • Купувайте висококачествена търговска храна

Задоволяването на хранителните нужди на вашето куче – особено що се отнася до набавянето на калций, витамин D и фосфор, е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето на костите му. Най-лесният начин да направите това, е да намерите хранително балансирана храна, която е предназначена да отговаря на специфичните нужди на домашния ви любимец. 

Търговските продукти са формулирани така, че да осигурят тези достатъчни количества и адекватни съотношения на калий и фосфор при възрастни кучета, както и за четириноги по време на етап на засилен растеж. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Домашно приготвена храна – след консултация с ветеринарен диетолог

Някои собственици обичат сами да приготвят храна на своя домашен любимец и въпреки че това, разбира се е въпрос на личен избор, постигането на подходящ хранителен баланс при такъв тип диета е голямо предизвикателство. 

Установено е, че пколо 95 процента от домашно приготвените диетични рецепти, които не са формулирани след консултация със специалист – било то ветеринарен диетолог или лице в процес на обучение по ветеринарно хранене (или в краен случай – с ветеринарния ви лекар), са небалансирани, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче играСнимка: iStock

Най-големият и често срещан проблем при домашно приготвената храна за кучета, е свързан именно със здравето на костите. И включва витамин D, който е необходим за регулиране на калция. Важно е да знаете, че излишъкът от витамин D може да доведе до неврологични проблеми, бъбречни заболявания и дори смърт. А прозорецът между препоръчителния минимум и безопасната горна граница е много малък. Именно поради тази причина е добре да се консултирате със специалист. 

  • Големи или твърде малки порции

Кучета, които преяждат, са по-склонни да имат проблеми със ставите. Това е особено ключов момент, който трябва да се избягва по време на фазата на растеж и развитие на животното, тъй като преяждането може да причини трайни проблеми със ставите. 

Изпадане в другата крайност също не се препоръчва. Прекалена грешка би било да сте твърде пестеливи и предпазливи. Ако кучетата не ядат достатъчно, те няма да получат необходимите им дневни количества витамини и минерали, необходими именно за изграждане на костите. 

куче хранаСнимка: iStock

За да постигнете оптималния баланс, най-добре е да следвате препоръките за размера на порциите възможно най-точно и да наблюдавате телесното състояние на кучето си. 

  • Намерете последователност в упражненията

Няма ясна наука, нито конкретно правило относно количеството и интензивността на упражненията, които ще допринесат за укрепване на здравето на костите на кучето. Това обаче далеч не означава, че няма някои правила, които си струва да следвате. „В крайна сметка, не изпращаме 8-годишни деца да бягат на маратон, нали“, обяснява Дуер, „така че защо да искаме кученцата да направят същото?“

куче играСнимка: iStock

Претоварването на кученцето е най-лесният начин да му създадете проблеми с костите или ставите, които остават за цял живот. Същевременно – липсата на физическа активност или непостоянството в упражненията също не е добър подход. 

Специалистите се обединяват около идеята, че редовните разходки и случайното тичане из двора обикновено са достатъчни, за да допринесат положително на здравето на костите на домашните любимци. Няколко пъти на ден за по-кратки периоди е по-добре от само една дълга разходка на ден. Но дори тя е по-добре от нищо!

  • Избягвайте добавките, с едно изключение

Много собственици на кучета вярват в добавките, подпомагащи здравето на костите. Но колкото полезни, те могат да бъдат и вредни. 

кучеСнимка: iStock

„Когато на едно куче или котка е осигурена пълноценна и добре балансирана диета с достатъчни количества витамин D, калций и фосфор, няма нужда от добавки“, коментира професор Дуер. И както посочихме по-горе, твърде концентрираното натрупване на хранителни вещества може да причини различни медицински проблеми, някои от които сериозни. Запомнете: недостигът и излишъкът са еднакво опасни, когато става въпрос за домашни любимци. 

От друга страна, за животни, които вече страдат от проблеми с костите и ставите, добавките с Омега-3 мастни киселини могат да бъдат много полезни. 

 

 

 

 

 

Виж още