Харесва ли им на кучетата да слушат музика

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да забележите, че сякаш кучето ви заспива по-лесно на класическа музика? Или че понякога започва да вие на някое от парчетата на „Металика“? Много стопани на домашни любимци се чудят – дали наистина четириногите реагират различно на определени мелодии, защото някои им допадат повече, отколкото други?

Не сте единствените любопитни – направени са множество проучвания по темата „кучета и музика“. И резултатите са… ами смесени и дори – леко противоречиви. 

Харесват ли кучетата музика?

Краткият отговор на този въпрос е: Зависи. 

Едно знаково проучване, направено през 2002 г. прави сравнение между реакциите на четириногите на класическа, поп, рок и хеви метъл музика спрямо поведението на животните, когато около тях е тихо. Учените са установили, че класическата музика действително има успокояващ ефект върху кучетата. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Друго изследване в областта показва, че музиката от арфа помага на хоспитализирани четириноги като подобрява дишането и сърдечната им честота в сравнение с показателите на други животни в същото състояние. В някои от приютите за кучета пък е установено, че бездомните животни се успокояват от звуците на аудио книги. 

Изводът от всички тези проучвания е, че

най-вероятно мелодичният, ритмичен звук, който заглушава страшните и силни шумове отвън е това, което действа релаксиращо на кучетата. 

Музика и кучешка тревожност

Много кучета изпитват безпокойство по време на гръмотевични бури и фойерверки, а други се плашат и от най-обикновени ежедневни звуци. Пускането на успокояваща музика или аудио книга може да се окажеключово за успокояване на четириноги, които се страхуват от това, което се случва навън. Блокирането на тези притеснителни шумове може да направи домашния ви любимец по-спокоен и щастлив. 

Специалистите съветват – винаги, когато забележите признаци на стрес при кучето си, опитайте да пуснете музика и наблюдавайте дали това ще помогне. Ще познаете, че нещо тревожи или безпокои косматия ви другар, ако той:

  • Диша тежко или е запъхтян
  • Облизва устните си
  • Прозява се шумно
  • Прави кръгове из стаята
  • Избягва контакт с очите ви
  • Крие се далеч от погледа ви

Защо някои кучета вият, когато чуят музика?

Ситуацията, в която домашният ви любимец започва да вие на припева на някоя от песните на Адел, например, може да е доста комична. Защо обаче животното го прави? 

кучеСнимка: iStock

Никой не знае със сигурност, но кучетата най-вероятно вият на някои песни по същата причина, поради която го правят, когато чуят сирени. А именно - водени от инстинкт да се „присъединят“ или „да отговорят“ на високия звук (в случая – тон). Често виенето е призив и към другите членове на глутницата (стопаните), че нещо се случва – опит за привличане на вниманието ви към потенциална заплаха. 

Вижте още: Защо вият кучетата

Не бива да забравяме, че до слуха на домашните ни любимци достига много по-широк спектър от звуци. Четириногите ни спътници чуват тонове далеч над и под това, което човешкото ухо може да открие и разпознае. Така че – няма как да имаме представа как звучат някои неща за тях, нали?

Каква музика кучетата харесват най-много?

Подобно на хората, кучетата също имат индивидуални предпочитания. Най-добрият начин да разберете кои са те – експериментирайте! Бъдете широко скроени и пускайте вкъщи разнообразна музика – от реге, до класическа, през поп или дори джаз и следете реакциите и поведението на косматия си приятел.

Можете да опитате и с аудио книга, а в Spotify или iCalmDog можете да откриете плейлисти, съставени специално за домашни любимци. В тях са включени различни стилове музика, като особеното е, че всички парчета са предназначени за слуховия диапазон на кучето. Така можете да му пускате „нещо за фон“ докато не сте вкъщи и в същото време – да сте спокойни, че на него му допада.

кучеСнимка: iStock

Много стопани на четириноги споделят от опит, че ако оставяте музикален фон пред деня, докато сте на работа, възможно е домашният ви любимец да лае по-малко. Не звучи като нещо сложно за изпълнение. 

Вижте още: Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Бонусът: Каквато и музика да пускате, вероятно ще се превърне в музиката, която успокоява кучето ви в бъдеще, тъй като тя ще бъде нещо познато за него. Все пак – то я свързва с любимото си нещо на света – с вас!

За това – защо не опитате да послушате малко музика с домашния си любимец още днес?

 

 

Виж още