Защо кучетата вият

вой на куче Снимка: iStock

С итуацията ви е добре позната. Прибирате се след излизане навън с приятели и още влизайки във входа, изкачвайки първите стъпала на дома си или слизайки от асансьора, в далечината ви приветства радостния вой на кучето ви. За което фактът, че е 4 часа сутринта няма никакво значение – нали вие се прибирате вкъщи при него!

Защо кучето вие?

Най-популярното обяснение на това поведение на четириногия ни приятел, ни отвежда до отговора - генетична предразположеност. Много изследователи са на мнение, че ДНК-то на древните породи, е било много близко до това на вълците, от които произлизат. От там – живота в глутница и комуникацията между различните й членове, която се случва чрез продължително виене. 

Дали обаче е толкова просто? Можем ли да кажем, че единствено произхода на дивите предци на нашето куче и времената, които те са живели в глутница, са причината то да вие, независимо кое време от деня е? Едва ли, ще си кажете вие. За това – предлагаме ви няколко възможни обяснения на това защо вият кучетата. Вие преценете дали някое от тях обяснява гръмогласните прояви на радост или тревожност при вашия домашен любимец:

  • Кучешкият вой като комуникация в глутницата

Вече споменахме, че според най-известната и популярна теория, воят е наследство на кучетата ни от времето, когато предците им са живели в глутница. По този начин те са съобщавали на останалите й членове къде има храна, къде са се разположили за през нощта или дали има приближаваща се опасност. Това обяснява кучешкия вой на косматия ви другар, който ви приветства на връщане у дома след цял ден отсъствие – домашният ви любимец се опитва да ви „прикани“ да се върнете при него, напомняйки ви местоположението си.

Dogsandcats.bg

вълкСнимка: iStock

  • Очертаване на граници

Кучешкият вой, придружен от силен лай може да се тълкува и като един вид защитен механизъм, чрез който животното заявява своите позиции. Това е неговата територия и то е готово да я защитава с цената на всичко. Можем да го тълкуваме като вид послание, обявление и предупреждение към непознати кучета и хора, че пристъпвайки прага на дома влизат в защитена територия. 

  • Привличане на внимание или израз на безпокойство

Понякога виенето, което надава вашето куче може би няма нищо общо с генетиката, нито с териториалните му претенции – то просто иска внимание. И знае много добре как да го получи! Замислете се – винаги, когато кучето ви внезапно се разлае силно и шумно, вие отивате да видите какво се случва, нали? А колко често след като е надало вой от съседната стая, отивайки да го проверите, кучето ви подава любимата си играчка, подканяйки ви да поиграете с него? 

Някои породи кучета са известни със своята манипулативност и изобретателност в желанието да получат каквото искат.

Ако обаче отсъствате продължителни периоди от време и стои само по цял ден, без играчки или други забавления, с които да ангажира вниманието си, кучето ви може да развие системно и дори хронично състояние на тревожност и безпокойство. Ако не бъдат взети мерки, то бързо може да прерасне в депресия. Някои кучета понасят много трудно самотата и раздялата със стопанина си, за това в този случай виенето на кучето е по-скоро знак, един вид молба или протест срещу това, че го оставяте само. 

вой на кучеСнимка: iStock

  • Като отговор на външно дразнение

 Ако чуе пожарна кола, линейка или полиция, специфичните звуци, които издават техните сирени действат на подсъзнателно ниво на кучето и то започва да вие. Все още не е ясно какво отключва у домашните ни любимци тези звуци. Някои от собствениците на кучета пък твърдят, че животните започват да вият, когато чуят определена музика, дори казват, че четириногите „пеят“. 

  • Сигнал, че нещо го боли

Сещате ли се за израза „вия от болка“. Е, при кучетата ни той е съвсем буквален – чрез воя си те изразяват болката си от някакво нараняване. 

  • Вой при откритие

Типично за ловните породи кучета е, че след като са преследвали и уловили плячката си, те надават вой, за да сигнализират на стопаните си за успешно приключилия лов.

бигълиСнимка: iStock

Макар че виенето на кучето ни вероятно има своята причина сред изброените, не е ли забавно дори за момент да си помислим, че може би то иска да изрази себе си по по-различен начин? Че така се опитва да комуникира с нас чрез заложените си „вокални възможности“?

 

 

 

 

Виж още