Харесва ли му на кучето ми, когато пея или само се заблуждавам?

куче музика Снимка: iStock

Н е знаем за вас, но ние обичаме да пеем на кучето си. Понякога това включва и танци (когато никой не ни гледа!), „разговори“ на висок тон и тананикане на мелодии, придружени с текст, който в повечето време няма никакъв смисъл… А любопитното е, че на четириногите ни другари сякаш всичко това им харесва! Ако ви се е случвало да забележите погледа на кучето си, щастливата му усмивка и ласкавото махане с опашка, докато си пеете, то може би сте на същото мнение. Но дали това действително е така? И не е ли твърде самонадеяно да се предположи, че домашните ни любимци харесват собствениците да им пеят?

куче музикаСнимка: iStock

Обичат ли кучетата музиката?

Да, четириногите действително могат да харесват музика. Но както хората имаме своите предпочитания в музикално отношение, така е и при кучетата. Според специалистите собствениците често приемат, че домашните им любимци имах сходни на техните вкусове, но това невинаги е така. Всъщност, далеч по-вероятно е четириногите да харесват „музика с темпо, близко до сърдечния ритъм на тяхната собствена порода“, пишат от PetMD. Това означава, че ако имате по-голямо куче, то ще харесва по-бавна музика, а ако питомецът ви е по-малък – по-бърза. 

куче музикаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Харесва ли му на кучето ми, когато пея?

Изненадващо... да! Според проучване, проведено от University of York, тананикането, подобно на „бебешкото говорене“ с кучето ви „изпълнява двойна функция за подобряване способността за фокусиране на вниманието и подсилване на специалната връзка помежду ви“.

куче музикаСнимка: iStock

С други думи, онова, леко смущаващо говорене, използване на несъществуващи думи и прякори всъщност може да накара животното да ви обърне повече внимание и в крайна сметка – да заздрави специалната връзка, която имате с най-добрия си приятел. 

Защо понякога кучето ми вие, когато пея?

Забелязали сте, че понякога кучето ви започва да вие, когато чуе определена музика, инструмент или когато вие му пеете? Според Американския киноложки клуб, това е инстинктивно поведение, наследство от дивия прародител на кучето – вълка. Вълците използват воя, за да съберат глутницата и да утвърдят своята самоличност. За това и когато пеете, понякога питомецът ви, долавяйки различния тембър на гласа ви и височината, може да вие в отговор на вашия „вой“ (без да искаме да обиждаме певческите ви способности, разбира се!).

куче музикаСнимка: iStock

Според Psychology Today кучетата често вият, когато чуят духови инструменти, цигулки и когато човек пее на по-голяма височина. Така че не се обиждайте, ако кучето ви извие, когато започнете да пеете - то може просто да иска да се присъедини към глутницата!

В заключение, имаме добри новини! Кучетата обичат пеенето (да, дори вашето!) и като цяло им допада да слушат музика. Имайте предвид обаче, че подобно на хората, всяко четириного има своите предпочитания. Изследванията показват, че музикалният вкус на кучето обикновено е специфичен за вида. Това означава, че различните породи реагират индивидуално на различните видове музика. 

куче музикаСнимка: iStock

 

Виж още