Хранене на малките кученца

кученце Снимка: Purina Pro Plan

Х ранителният режим на кученцето е един от най-важните фактори за дълготрайното му здраве и щастие. Когато избираме  висококачествена храна и развиваме правилни навици на хранене възможно най-скоро, даваме на домашния си любимец възможно най-добрия старт в живота. 

За малките породи, периодът на растеж е до около 8-10 месеца, за средните е около година, а за едрите и гигантските породи - до около година и половина – две.  

Обучение за хранене 

На времето за хранене трябва да се гледа като на възможност за обучение на кученцето. Добре е да го научите да бъде търпеливо и спокойно да чака, докато приготвяте храната му. Ако отглеждате няколко домашни любимци, между тях може да възникне конкуренция и съперничество относно това кое да яде първо.  Приучаването им да чакат може да спомогне за премахването на част от това съревнование. 

кученцеСнимка: Purina Pro Plan

Важно е от ранна възраст да привикнете косматото си приятелче към дисциплина чрез храната. Старайте се да не му давате остатъците от масата, дори и то да ви се моли. Помнете – това поведение не означава непременно, че животното е гладно. Опитайте се да го разсеете с игра и махнете купичката му, докато не стане отново време за хранене. 

Най-важното е да не се изкушавате да му давате друга храна, различна от неговата. Голяма част от човешките продукти и храни не са подходящи за кученца, за това по-добре е да не рискувате. 

Контрол на порциите 

Желателно е да спазвате възможно най-точно обозначените указания за хранене, които ще откриете върху опаковката, освен ако ветеринарният ви лекар не е препоръчал друго. Не забравяйте, че препоръчителното дневно количество храна трябва да се раздели на три. 

Суха или мокра храна? 

За кученцата се препоръчва сухата храна. Така те ще свикнат да дъвчат, преди да поглъщат. Уверете се, че четириногият ви другар има на разположение и достъп до прясна вода, от която може да пие през целия ден. 

С какво да храните кученцето си 

В повечето предлагани в търговската мрежа храни се съдържат всички елементи, необходими на кученцата за пълноценен и балансиран хранителен режим. Винаги проверявайте съставките и четете етикетите на продуктите, които избирате за косматия си спътник. Важно е да обръщате внимание на това какво давате на кученцето си, да подбирате храната му така, че да отговаря на размера и специалните му нужди. 

кученцеСнимка: Purina Pro Plan

Имайте предвид, че кучетата са всеядни животни, за това и е добре диетата им да е добре балансирана, богата на протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Уверете се и, че храната на кучето съдържа висококачествени протеини от добър източник. Месото е далеч по-добра опция от брашното! Що се отнася до мазнините, важно е диетата на питомеца ви да съдържа както омега-3, така и омега-6 мастни киселини. 

Въглехидратите също са от особена важност. Освен източник на енергия и хранителни вещества, те спомагат за правилното функциониране на червата. 

Друга важна информация, която можете да намерите на етикета на избраната от вас храна, е препоръчаният размер на порциите, енергията, която се доставя, както и количеството минерали и витамини в нея. 

PURINA® PRO PLAN® Puppy с OPTISTART® е научно формулирана, за да доставя всички хранителни елементи, от които кученцето ви се нуждае за здравословен растеж. Тя съдържа OPTISTART®, смес от съставки, включваща Коластра – първото майчино мляко, която подсилва естествените защити на вашето кученце. 

OPTISTART® съдържа съставки с научно доказани ползи за храносмилането на малките кученца, които ги предпазват от стомашни разстройства чрез повишаване на разнообразието и устойчивостта на чревната Микрофлора. 

Освен това, тя съдържа необходимото количество калций, фосфор и Витамин D, за да осигури нормалното развитие на ставите. Продуктът подпомага мозъчната функция, както и доброто качество на изпражненията в периода на захранване. 

 

Виж още