Храните, които могат да причинят диария на кучето ви

куче диария Снимка: iStock

О бикновено сме свикнали да мислим, че кучетата ни имат железен стомах. В крайна сметка – домашният ни любимец почиства остатъците от масата за секунди, нали? В даден момент обаче, на всяко четириного може да се случи да получи диария. Може би е от нещо, което е яло? Определено съществува такава вероятност, тъй като има различни човешки храни – от сирене до шоколад, които могат да разстроят стомаха на косматите ни другари. 

куче диарияСнимка: iStock

Кои са храните, които най-често причиняват диария при кучетата?

 • Млечни продукти

Ще ви бъде трудно да откриете куче, което да не обича сирене или сладолед. Само защото ги харесват обаче, това далеч не означава, че трябва да присъстват редовно в паничката им. Макар да не са токсични за четириногите, много от домашните любимци имат непоносимост към лактоза (организмът им не произвежда достатъчно лактаза, за да я разгради), която е основната съставка в млечните продукти. 

Понякога дори няколко парченца по-мазно сирене или друг млечен продукт могат да предизвикат стомашно разстройство при кучето ви, придружено от воднисти изпражнения. 

Dogsandcats.bg

Въпреки това, изварата и киселото мляко – в малки количества, са добър вариант, с който да разнообразите диетата на питомеца си. Живите бактерии в киселото мляко дори могат да помогнат за по-доброто храносмилане на косматия ви другар. 

куче сиренеСнимка: iStcok

Разбира се, не всяко куче има непоносимост към лактозата. За да разберете как понасят млечните продукти на домашния ви любимец, можете да му предложите малки количества сирене, извара или кисело мляко, а след това да наблюдавате поведението му. 

 • Мазни меса и колбаси

В дивата природа четириногите ловуват и ядат плячката си жива. Домашните кучета обаче, са малко по-различни в това отношение. Ето защо повечето ветеринарни лекари и експерти по хранене не препоръчват суровите диети. Или поне – уточняват, че не са подходящи за всеки домашен любимец. Рисковете са по-малко свързани с храносмилателната система на кучето, а повече с патогени и непълноценно хранене. Сред опасностите, свързани с барф диетите, са заразяване с опасни бактерии, задушаване, задавяне, запушвания и други наранявания. И не на последно място – липсата на добър хранителен баланс. 

Храни с високо съдържание на мазнини, като пържени меса също могат да предизвикат диария при кучетата, както и друго много сериозно заболяване – панкреатит. Консумиранеро на изрязаната мазнина от месото (сланината) също може да разстрои стомаха на животните, тъй като четириногото поглъща само мазнините, а не полезните вещества, които се съдържат в самото месо.

куче месоСнимка: iStock

 • Яйца и развалени храни

Точно както хората обикновено е добре да избягваме сурови или недостатъчно добре сготвени яйца, това важи и за домашните ни любимци. Бактериите на Салмонела в яйцата могат да разстроят стомаха на домашния ви любимец, да причинят диария или друг стомашен дискомфорт. 

Ако искате да дадете на кучето си яйца, твърдо сварените или бърканите са най-добрият избор. Що се отнася до развалените храни и продукти, не бива да забравяме, че изостреното обоняние на кучето ни може да намери „изкусителни“ остатъци от храна в боклука. Когато те са мухлясали или развалени, резултатът често включва болен домашен любимец, с разстроен стомах, повръщане и/или диария. За да избегнете това, уверете се, че кошът ви за боклук е защитен и недостъпен за четириногия ви другар. 

куче месоСнимка: iStock

Токсични и отровни храни за кучетата

Някои човешки храни могат да причинят много по-сериозни заболявания на домашния ви любимец от обикновената диария. Например, дори в малки количества гроздето и стафидите могат да предизвикат повръщане и диария, но това са само ранните симптоми. Те прогресират бързо до болка, летаргия, слабост, треперене и бъбречна недостатъчност. Ядките макадамия пък, причиняват слабост в задните крака, липса на координация и депресия в допълнение към стомашните проблеми. 

Ако смятате, че вашето куче е изяло някое от следните храни, незабавно се обадете на ветеринарния си лекар:

 • Шоколад
 • Лук и чесън
 • Ядки макадамия
 • Домати, особено стъблата и листата
 • Авокадо
 • Грозде и стафиди
 • Сурово тесто за хляб
 • Алкохол
 • Храни, съдържащи кофеин или изкуствения подсладител ксилитол

Причините за появата на диария при кучетата могат да бъдат различни. Това, което животното яде обаче, най-често е главният виновник. Голямото разнообразие от храни, неподходящи за консумация от четириноги, могат да доведат до разстроен стомах, като първи в списъка са млечни продукти, развалени или мазни храни. Уверете се, че държите всички тях на места, където домашният ви любимец няма достъп – дори да се изкуши.

куче диарияСнимка: iStock

 

Виж още