Имат ли кучетата адамова ябълка

куче врат Снимка: iStock

В ероятно ви се е случвало да попаднете на малка бучка, докато чешете врата на кучето си. И може би сте се зачудили – дали това не е адамовата ябълка на домашния ви любимец? И имат ли изобщо четириногите подобно образувание? 

Имат ли кучетата адамова ябълка? 

Адамовата ябълка е част от анатомията на кучето ви, независимо от породата, пола и възрастта му. Докато тя е по-изразена при мъжките четириноги (както и при мъжете), все пак я има и при женските.

Това е така, защото и двата пола започват живота си с еднакво изглеждащи адамови ябълки, но с течение на възрастта тази издутина става по-забележима при мъжките животни. 

Dogsandcats.bg

куче вратСнимка: iStock

Адамовата ябълка се намира точно в центъра на врата на домашния ви любимец и наподобява подуване или бучка. Може да е трудно да я забележите, ако имате дългокосместо куче или такова с къдрава козина. 

Какво представлява адамовата ябълка?

Адамовата ябълка, намираща се в средната предна част на гърлото на кучето ви, е естествено образувание, представляващо, най-просто казано - хрущял около ларинкса. По същество, адамовата ябълка е просто наименование на тази част, а официалното й име е ларингеална изпъкналост на щитовидния хрущял.

Каква е функцията на адамовата ябълка при кучетата?

Адамовата ябълка е нещо повече от част от структурата на ларингеалния скелет – тя предпазва ларинкса. Без нея силата, упражнявана върху гласните струни, когато кучето лае, би ги повредила. 

куче вратСнимка: iStock

Адамовата ябълка позволява лаят на кучето ви да звучи по-дълбоко, но това е само второстепенна функция. Каквато е и бързата и лесна идентификация по време на спешни процедури като крикотиреотомия, например.

Къде и как да намерите адамовата ябълка на вашето куче

Адамовата ябълка на кучето ви се забелязва сравнително лесно, особено при мъжките кучета с къса до средна козина. За да я откриете, просто леко натиснете гърлото на животното с палеца и показалеца си, докато напипате голям, твърд хрущял.

При женските кучета адамовата ябълка е разположена малко по-високо и е значително по-малка. 

Бучка или адамова ябълка: Как да направим разликата

Въпреки че повечето пъти подуването на гърлото на кучето ви действително е адамова ябълка, понякога това може да показва медицинско състояние. Тя е твърда, така че докосването на подутина на гърлото на питомеца ви, която е мека и болезнена, показва наличие на проблемна бучка. 

куче вратСнимка: iStock

Някои бучки, като тези от ухапване от насекомо, са относително безвредни и изчезват с времето. Други се нуждаят от повече внимание и подходящо лечение. Възможните подутини на гърлото при кучетата, които не са адамови ябълки, включват:

 • Тумори или хондросаркома на ларинкса
 • Възпалени лимфни възли
 • Абсцеси около гърлото
 • Кожни алергии
 • Краста
 • Мастни кисти
 • Лимфом (форма на рак)

Винаги е по-добре да се презастраховате, отколкото да съжалявате след това, така че посетете ветеринарния си лекар веднага, щом забележите подозрителни отоци по тялото на домашния си любимец. Много от тези състояние, като рак, могат да бъдат животозастрашаващи и навременната медицинска помощ увеличава шансовете за лечение и възстановяване. 

куче лаеСнимка: iStock

Ето няколко критерия, които да ви послужат за ориентир, за да определите дали подуването на врата на кучето ви е адамовата му ябълка или не:

 • Отокът се движи ли се?

Адамовата ябълка е твърда и плътно прикрепена към ларинкса. Всяка бучка, която се движи с кожата, вероятно е друго образувание. 

 • Бучката мека ли е?

Адамовата ябълка е хрущял, следователно е твърда на допир. Така че, ако бучката е мека или грапава, вероятно е нещо друго. 

 • Болезнено ли е подуването?

Много бучки, които не са адамови ябълки, са болезнени и кучето ви може да скимти, ръмжи или да се пази при допир. 

 • Има ли други знаци?

Проблемните бучки често се появяват заедно с други признаци като летаргия, липса на апетит, намалена жажда и подуване и на други части на тялото. 

куче лаеСнимка: iStock

В заключение, всички кучета, мъжки и женски, имат адамови ябълки – за разлика от при хората, където само представителите на силния пол ги имат. Адамовата ябълка е част от анатомията на домашния ви любимец, тя предпазва ларинкса и гласните му струни от увреждане, когато животното лае. Ще усетите местоположението й, ако натиснете внимателно гърлото му. 

Виж още