Истината зад втренчения поглед на Бордър колитата

Бордър коли Снимка: iStock

А ко сте виждали в близкия парк Бордър коли, то може би сте забелязали, че в даден момент кучето прикляква леко и започва да се взира съсредоточено пред себе си. Да, този поглед може да бъде леко странен и дори плашещ, но за него си има причина, пишат от Американския киноложки клуб. 

Бордър колиСнимка: iStock

Взирането при Бордър колитата може да бъде признак на агресия или фиксация. Идеята на кучето е проста: да хване това, в което се взира. Ако видите домашния си любимец да прави това, то трябва да знаете, че животното НЕ се опитва да ви сплаши, а по-скоро, че нещо е привлякло вниманието му и то се взира в него, за да наложи контрол над ситуацията. Въпреки това е важно да разберете причините за втренчването на вашия космат другар – за да можете да определите дали това е причина за безпокойство или не. 

Кратка история на Бордър колито

Повечето хора знаят, че Бордър колитата имат силен стаден инстинкт. Този естествен стремеж може да означава, че те ще се опитат да пасат както хора, така и овце. Породата е разработена във Великобритания от овчари, които се нуждаели от кучета, които да работят по цял ден с малка почивка. От тях се очаквало да следят къде се намира стадото и да го местят от място на място.

Dogsandcats.bg

Бордър колиСнимка: iStock

Именно тук идва ролята на погледа –

когато Бордър колито иска да накара някое животно да тръгне в желана от него посока, то се взира в него.

Какво представлява „погледът на Бордър колитата“?

Както споменахме, целта на втренчения поглед на Бордър колито е една: да хване това, в което се взира. Ако видите домашния си любимец да прави това, то имайте предвид, че нещо е привлякло вниманието му.

Тъй като са много интелигентни кучета, Бордър колитата са много чувствителни към всяка промяна в заобикалящата ги среда. Понякога те са склонни да се фиксират и дори – да бъдат обсебени от определени дейности или предмети. Това може да доведе до повтарящо се поведение, включително – взиране. 

Бордър колиСнимка: iStock

Агресивно поведение ли е взирането при Бордър колито?

Без значение е причината, взирането при Бордър колито не винаги е лошо нещо. Въпреки това, ако четириногото ви гледа продължително време или изглежда да го прави по-интензивно от обикновено, добре е да се свържете за съвет с ветеринарния си лекар. 

Бордър колиСнимка: iStock

Други възможни причини взирането при Бордър колитата

Както споменахме по-горе, Бордър колитата са много чувствителни към всяка промяна на заобикалящата ги среда. За това и зад втренчения поглед на питомеца ви може да се крият различни причини. Освен фиксация и естествен инстинкт, другите от тях включват:

  • Мания по вас

Aко кучето ви гледа и не изглежда, че се опитва да ви сплаши, а по-скоро иска вниманието ви, това може да означава, че ви възприема като член на семейството си. В този случай леката му „мания“ по вас не е нещо, което следва да ви тревожи.

Бордър колиСнимка: iStock

  • Разочарование

Този тип взиране показва, че кучето е достигнало предела си и няма идея какво да прави по-нататък. Обикновено този тип поведение е последвано от лай или хленчене.

  • Агресия

Това поведение показва, че животното използва взирането като начин за сплашване. Ако домашният ви любимец ви гледа и подава лапата си, възможно е това да е агресивен подход или предупреждение да стоите далеч от него или от неща, които смята, че му принадлежат. 

Бордър колиСнимка: iStock

  • Мания за нещо в околната среда

Ако кучето ви се взира в определен обект или област пред себе си, то може да е стигнало до фиксация. Ако поведението на обсебване продължава дълго време и се случва често по време на разходка, вероятно е индикация за безпокойство и чувство на неудовлетвореност.

Митът за втренчения поглед на Бордър колито

Вековният мит гласи, че Бордър колитата се взират в овцете, защото се опитват да ги хипнотизират, за да изпълнят това, което искат от тях. Звучи митично, но е напълно невярно. Факт е, че тези четириноги са известни с втренчения си поглед, но той е насочен към членовете с цел да ги насочат, накъдето искат. 

Бордър колиСнимка: iStock

В заключение, причините Бордър колитата да се взират включват разочарование, обсебеност по нещо от заобикалящата ги среда или фиксация върху нещо или някого. Ако домашният ви любимец се взира във вас и искате да спре да го прави, трябва да работите по посока адресирането на този тип поведение в желана от вас посока, така че да съумеете да го пренасочите.

 

Виж още