Как безопасно да вземете отпечатък от лапата на кучето си

куче лапа Снимка: iStock

И ма много причини, поради които може да искате да направите отпечатък от лапата/лапите на кучето си. Понякога това е чудесно за арт проекти, картички, картини, татуировки или отливки, които да увековечат обичта към косматия ви другар по един оригинален начин. Можете да използвате тези отпечатъци от лапите на питомеца си и, за да му създадете паметник в деня, когато се наложи да се разделите завинаги с него. 

Каквато и да е причината, първата стъпка за постигането на тази цел е наистина да успеете да направите отпечатъка от лапата. В зависимост от домашния ви любимец и неговият темперамент обаче, това може да се превърне в истинска борба. За това, може би се питате – какъв е най-добрият начин да го направите? Ето нашето кратко ръководство!

куче лапаСнимка: iStock

  • Не карайте домашния си любимец да се чувства неудобно

Започваме с уточнението, че не бива да принуждавате вашия домашен любимец да прави нещо, което той очевидно не желае. Това не само може да доведе до стресиращи моменти и емоции, но и вероятно няма да получите желаните резултати.

Dogsandcats.bg

Опитайте се да отпуснете кучето си с лакомства, галене или масажиране на лапите му. Не забравяйте и самите вие да сте възможно най-спокойни. Това ще помогне да сте сигурни, че косматият ви другар няма да възприеме вашия стрес и това да го изнерви допълнително. 

куче човекСнимка: iStock

Как да вземете отпечатъци от лапите на кучето си

На пазара можете да откриете комплекти за отпечатване на кучешки лапи, които могат да са ви от полза в това начинание. Ако домашният ви любимец е починал наскоро, можете да помолите компанията, която отговаря за кремацията му, да вземе отпечатък от лапата на питомеца ви за вас като спомен. 

Въпреки това, сами да вземете отпечатъци от лапите на кучето ви може да бъде забавен проект тип „Направи си сам“, който освен доста комичен, може да помогне и да прекарате малко качествено време заедно с домашния си любимец. Има няколко начина да го направите. 

Първо: Уверете се, че лапите на кучето ви са чисти. Бързо забърсване с влажна кърпа е достатъчно, за да сте сигурни в това. Ако има ранички или охлузвания по лапите на животното, изчакайте да заздравеят и едва тогава пристъпете към взимането на отпечатък.

куче лапаСнимка: iStock

Ако ще използвате бои, изберете такива, които са безопасни за домашни любимци (тези, които са обозначени като безопасни за деца ще ви свършат работа!). Всичко, което е лесно за почистване или е на водна основа също е добра алтернатива. Това включва водни и темперни бои, които обикновено са нетоксични. Оттам просто потопете лапата на животното в боята, след което внимателно я натиснете върху лист дебела хартия за няколко секунди. След това повдигнете лапата право нагоре и я измийте добре. Нашият съвет е да направите няколко отпечатъка, за да сте сигурни, че ще получите поне един с добро качество.

Друг метод, който някои стопани на четириноги използват, е да вземат отпечатък от лапата на кучето си, използвайки тесто. Смесете чаша брашно със сол, добавете вода и размесете, докато се получи топка. С помощта на малко восъчна хартия покрийте форма и натиснете крака на кучето си в нея. След тояа можете да сложите тестото във фурната и да го изпечете на необходимата температура за няколко часа. Не забравяйте да го проверявате редовно, в противен случай може да се спука. 

куче лапаСнимка: iStock

И накрая – мастилото е последната възможна опция. Ако се спрете на нея, то не забравяте винаги да избирате нетоксично. Нашият съвет е да заложите на архивно мастило, тъй като е по-малко вероятно да избелее с времето. 

Вижте още: 

11 смислени начина да увековечите паметта на кучето си

Виж още