11 смислени начина да увековечите паметта на кучето си

куче човек Снимка: iStock

Т ъжен факт е, че всяко куче, което някога ще сподели живота ви, вероятно ще прекоси моста под дъгата преди вас. Загубата на любимия ни четириног спътник е лично и сърцераздирателно преживяване, което всеки стопанин изживява по свой начин. 

Понякога намирането на начин да почетете паметта на най-доброто ви приятелче, може да изиграе решаваща роля в процеса по преживяване на раздялата с него.

Увековечаването на домашния ви любимец ще ви позволи да отпразнувате живота му, да се фокусирате върху всички специални моменти, които сте споделили заедно, като същевременно поддържате духа му жив. Събрахме за вас няколко уникални, креативни и искрени начина да почетете паметта на вашето кученце. Сред тези опции със сигурност ще откриете форма на спомен, която отговаря на вашите предпочитания и нужди. Независимо дали искате осезаемо напомняне за вашето космато другарче или предпочитате да го увековечите по нематериален начин, тези идеи могат да ви помогнат да създадете трайна почит към най-верния си приятел. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как да почетем паметта на кучето си

 • Засадете мемориална градинка

Създаването на мемориална градина, посветена на вашето куче, е красив начин да почетете паметта му. Изберете тихо място в задния си двор и засадете любими цветя и растения. Добавете специална табелка или камък с името на любимеца си. Прекарването на време на това спокойно, емоционално наситено пространство, ще ви позволи да размишлявате необезпокоявано върху радостта, която косматият ви другар е донесъл в живота ви. 

куче човекСнимка: iStock

 • Запазете отпечатъка на лапата му

Уловете траен спомен на уникалния отпечатък от лапата на домашния си любимец. Използвайте глина или мастило, като внимателно натиснете лапата му, за да съхраните връзката с четириногия си другар, когато физически вече не е около вас. 

 • Създайте книга за спомени

Съставете си книга за спомени, която описва живота на вашето куче. Включете вътре снимки, истории и анекдоти, които улавят неговата личност, приключения и всички специални моменти, които сте споделили заедно. Този прочувствен спомен ще ви позволи да размишлявате върху щастието, което домашният ви любимец е донесъл в живота ви, а и да споделите историята му с другите. 

кучеСнимка: iStock

 • Дарете на организация за защита на животните

Почетете паметта на кучето си, като подкрепите кауза, близка до сърцата и на двама ви. Помислете да направите дарение на организация за хуманно отношение към животните или приют за бездомни четириноги на името на домашния си любимец. Този акт на доброта ще изпълни сърцето ви, гарантирайки ви, че наследството на вашия космат другар ще продължи да живее, помагайки на други негови събратя в нужда.

 • Дайте си още шанс за кучешка обич

Знаем, че нищо не може да замени любимото ви куче. А няма и нужда. От друга страна обаче, отглеждането или осиновяването на още един домашен любимец ще ви даде шанс да споделите цялата любов, изпълнила сърцето ви, с друго животинче. Като същевременно ще продължите наследството на кучето, което сте изгубили. Въпреки че много стопани споделят, че именно присъствието и грижите за друг домашен любимец им е помогнало да превъзмогнат скръбта от загубата, всичко е индивидуално. Дайте си време, за да сте сигурни, че сте готови да приветствате друг космат приятел в живота си.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да разберем, че сме готови за друго куче, щом домашният ни любимец е починал

 • Поръчайте произведение на изкуството по поръчка

Отпразнувайте уникалната личност на кучето си, като поръчате персонализирано произведение на изкуството. Независимо дали става въпрос за картина, скулптура или дигитална илюстрация, работата с художник за създаване на нещо, единствено по рода си, ще улови по неповторим начин същността на вашето куче. И ще ви служи като вечно напомняне за връзката, която сте споделили. 

куче човекСнимка: iStock

 • Посветете пейка

Много обществени паркове и места, подходящи за кучета, предлагат възможности за дарение и освещаване на пейка в чест на любими хора, включително и домашните им любимци. Изберете някое специално място, където с косматия ви другар сте се разхождали, играли и прекарвали хубаво време заедно. Гравирайте името му, осигурявайки си спокойно място за почивка, връщайки се назад към всички мили спомени. 

 • Създайте страница в социалните медии

Това предполага, че домашният ви любимец не е имал „свой“ профил във „Фейсбук“ до момента! В дигиталната ера създаването на страница в някоя от социалните медии, посветена на паметта на вашето куче, може да бъде мил начин да съхраните духа му жив, като същевременно ще ви осигури възможността да се свържете и с други собственици, които са преживели подобна загуба. Можете да споделяте истории, снимки и приятни спомени, като същевременно си предлагате утеха и подкрепа взаимно. 

куче човекСнимка: iStock

 • Станете доброволец в приют или спасителна служба

Превърнете скръбта си в положителна сила, като станете доброволец в местен приют за животни или спасителна организация. Като прекарвате време с четириноги без дом и семейство, осигурявайки им обич и грижа, вие почитате и паметта на собственото си куче. 

 • Положете пепелта в декоративна урна

За много собственици на домашни любимци съхранението на праха на кучето им някъде наблизо създава чувство на комфорт и сякаш връзката с домашния им любимец се запазва една идея по-дълго. Ако имате усещането, че това би ви направило по-спокойни, изберете декоративна урна, която отразява личността на вашия космат другар. Поставете праха му в нея и изберете някое местенце в дома си, което ще ви позволи да усещате присъствието на домашния си любимец, като същевременно запазите паметта му жива. 

куче човекСнимка: iStock

 • Създайте бижу

Ако търсите уникален и дълбоко личен начин да увековечите паметта на кучето си, помислете дали да не превърнете част от пепелта му в красив скъпоценен камък. Има компании, които предлагат създаване на уникални бижута по поръчка, които използват малко количество пепел от домашния ви любимец. 

куче човекСнимка: iStock

Справяне със загубата на скъпия ни домашен любимец

Загубата на любимото ни куче е невероятно трудно преживяване, но намирането на начин за увековечаване на паметта му може да помогне да запазите чувството за връзка, като същевременно си осигурите утеха по време на процеса на скръб. Независимо дали изберете физически начин или акт на добро, най-важното е да откриете своя метод на възпоменание, който резонира лично с вас. 

Почитайки смислено паметта на косматия си другар, вие изказвате и своята благодарност от споделената връзка помежду ви. И така духът на любимото ви приятелче ще продължи да живее както във вашето, така и в сърцата на другите. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво да не казвате на приятел, чието куче е починало

Как кучетата скърбят, когато друг домашен любимец почине

 

Виж още