Как да изберем правилните лакомства за кучето си

куче Снимка: iStock

К учешките лакомства са чудесен начин да покажете малко допълнителна обич на косматия си другар. Тези специални храни могат да бъдат всичко – от домашно приготвени бисквитки, до пакет от кучешката пекарна или дори – една хапка пилешка пържола от собствената ви чиния. С всички тези опции, може би се питате – как можем да изберем правилното лакомство за домашния си любимец?

кучеСнимка: iStock

Предимства на лакомствата за кучета

Всички кучета заслужават почерпка от време на време! Лакомствата не са нещо лошо, дори напротив – някои от тях дори са предназначени да подобрят здравето на зъбите на питомеца ви. Те са и страхотна мотивация по време на обучението на косматия ви другар или когато искате просто да насърчите доброто поведение. 

Когато раздавате тези малки подаръчета, вие се чувствате добре да възнаградите кучето си. А самото то е щастливо, че ви е доставило удоволствие и е заслужило допълнителна почерпка. Това до голяма степен допринася за укрепване на връзката с домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кои са „добрите“ лакомства за кучета и кои е по-добре да избягваме?

Много от лакомствата, които кучетата обичат най-много, са с високо съдържание на мазнини или захари. Те могат да бъдат скрита причина за наддаване на тегло, тъй като е лесно да загубите представа за точната бройка кокалчета или бисквитки, които сте дали на питомеца си в течение на деня.

Наднорменото тегло излага кучетата на по-висок риск от редица здравословни проблеми, припомнят от Американския киноложки клуб. 

В зависимост от нивото си на активност, едно 20-килограмово куче може да изгори около 700 калории на ден. Ако една голяма бисквита съдържа 100 калории, то само две или три от тях, добавени към обичайната му диета са достатъчни, за да надвишите дневния си лимит. Ако домашният ви любимец е с наднормено тегло, запазете лакомствата само за много специални поводи или изберете нискокалорични. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Недостатъкът на остатъците от масата

Знаем го от личен опит, трудно е да устоите на тези умоляващи кафяви очи, които ви гледат втренчено под масата… Но ако се поддадете, рискувате да създадете чудовище, което постоянно проси и моли. Остатъците от масата обикновено са с високо съдържание на мазнини и захар. Те могат да нарушат храносмилането на кучето ви и да съсипят апетита му. 

Намиране на правилните лакомства – как да подходим?

Не искате да лишавате кучето си, но как да изберете правилните лакомства? 

  • Избирайте продукти, създадени специално за кучета. Те са формулирани така, че да задоволят и най-претенциозното небце, като същевременно няма да разстроят корема на животното.
  • Предлагайте на кучето си лакомства с добавени хранителни вещества или ползи за зъбите.
  • Опитайте се да черпите питомеца си с пресни зеленчуци като моркови, зелен фасул или броколи. Те са с ниско съдържание на калории и високо – на фибри. 
  • Следете калориите в лакомствата и ги вадете от общия дневен прием, за да предотвратите затлъстяване в следствие на прекомерна почерпка.
  • Уверете се, че домашният ви любимец е изял храната си (закуската или вечерята), преди да го почерпите с лакомство.

куче лакомстваСнимка: iStock

С огромното разнообразие от налични лакомства за кучета, всеки отговорен собственик се стреми да направи всичко възможно, за да избере правилните за своя питомец. Проверявайте съставките и съдържанието на мазнини. А ако не сте сигурни в избора си – попитайте ветеринарния си лекар за препоръка и съвет. 

 

Виж още