Как да изберем точните лакомства за кучето си

куче лакомства Снимка: iStock

К учешките лакомства са чудесен начин да покажете на своя четириног другар малко обич. Тези специални храни могат да бъдат всичко – от домашно приготвени бисквити до пакет от близката кучешка пекарна. От последната хапка пържола от вечерята ви до пакет с готови лакомства от зоомагазина. 

С всички тези опции, как можем да изберем правилното лакомство за кучето ни?

куче лакомстваСнимка: iStock

Защо е добре да даваме на кучето си лакомства

Всички кучета заслужават почерпка от време на време. Лакомствата могат да бъдат нещо добро – някои от тях са предназначени да подобрят денталната хигиена на косматия ви другар, грижейки се за зъбите му. Апетитна хапка от любимата храна на животното пък може да осигури необходимата мотивация на питомеца ви по време на тренировка или когато искате да насърчите доброто му поведение. 

Dogsandcats.bg

И накрая, когато раздавате тези малки подаръци, вие се чувствате добре да възнаградите кучето си, а то – да ви достави удоволствие и занапред, за да получи още почерпка. Това до голяма степен допринася за укрепване на връзката между вас и кучето ви. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Защо трябва да внимаваме с лакомствата

Много от лакомствата, които кучетата обичат най-много, са с високо съдържание на мазнини или захари. Те често са скрита причина за наддаване на тегло, тъй като е лесно да загубите представа относно количеството лакомства, които сте дали на животното с течение на деня. Наднорменото тегло излага кучетата на висок риск от редица здравословни проблеми. 

В зависимост от нивото на активност, едно 20-килограмово куче може да изгори около 700 калории на ден. Ако една голяма бисквитка съдържа 100 калории, то само две или три от тях, добавени към ежедневната му диета, могат да причинят постепенно наддаване на излишни килограми. Същото се отнася и ако домашният ви любимец вече е с наднормено тегло – в този случай запазете лакомствата само за по-специални поводи или изберете нискокалорични такива. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Недостатъкът на остатъците от масата

Знаем, че може да е трудно да устоите на тези умоляващи кафяви очи, взиращи се във вас от под масата, но ако се поддадете, то ще създадете, образно казано, едно малко чудовище, което няма да има спирка що се отнася до просенето на храна. Без значение дали имате гости или не. 

Остатъците от масата обикновено са с високо съдържание на мазнини и захар. Те могат да нарушат храносмилането на вашето куче, като същевременно повлияят негативно на апетита му към собственото му, далеч по-добре балансирано меню. Редовното даване на остатъците от масата на питомеца ви също допринася за затлъстяването.

куче лакомстваСнимка: iStock

Намиране на точните лакомства за вашия домашен любимец

Не искате да лишите кучето си, но как да изберете подходящите лакомства? Ето няколко насоки, които ще ви помогнат в избора:

  • Изберете лакомства, създадени специално за кучета. Те са предназначени да зарадват косматия ви другар, без да разстройват стомаха му.
  • Предлагайте лакомства с добавени хранителни вещества или ползи за зъбите.
  • Опитайте се да дадете на кучето си пресни зеленчуци като моркови, зелен фасул или броколи. Те са с ниско съдържание на калории, а същевременно – богати на фибри.
  • Каквито и лакомства да изберете, извадете ги от общата дневна диета на вашето куче, за да предотвратите наддаване на тегло. 
  • Опитайте се лакомствата да са под 10 процента от дневния калориен прием на кучето ви.

куче лакомстваСнимка: iStock

Знаем, че с огромното разнообразие от налични лакомства за кучета, не е никак лесно да се направи разумният избор. Проверявайте съставките, четете етикетите и съдържанието на мазнини. А в случай, че имате колебания, попитайте ветеринарния си лекар за правилния вид лакомства за вашия домашен любимец. Помнете: ако кучето ви е здраво и се храни балансирано, едно здравословно лакомство от време на време не би навредило, а обогатило живота му. 

 

Виж още