Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

непослушно куче Снимка: iStock

Г оляма част от собствениците на кучета смятат, че гризането и дъвченето, характерни за домашните им любимци, спадат към деструктивното поведение. Няма как да е иначе – самата гледка на унищожените ви любими обувки, мебели или всякакъв вид покъщнина, може да шокира и ядоса всеки. 

Важно е да отбележим, че 

с наказания и физическо насилие не просто няма да отучите животното да дъвче каквото се изпречи пред погледа му, но можете да постигнете обратния ефект – да го обидите, засегнете и то напук да се амбицира още повече в разрушителните си навици.  

Dogsandcats.bg

Най-добрият начин е, подобно на другите поведенчески модели при кучетата е, първо да се фокусирате върху причината за разрушителното поведение. Само чрез осъзнаване и изследване на подбудите, каращи кучето да прави едно или друго нещо, можете да взаимодействате и в конкретния случай – да го накарате да дъвче нещо друго, а не вашите вещи.

Не на последно място, трябва да отчетете, че неумението на кучето да преценява какво става за гризане или не в дома ви може да е опасно за здравето му, тъй като много предмети могат да причинят задавяне, стомашно-чревни проблеми или раздробени на парчета да се забият в хранопровода му. 

Основните причини, поради които кучето дъвче разни неща из къщата ви са: 

  • Още е малко и му никнат зъби
  • Скука или липса на внимание

Ако кучето дъвче хартия или нещо друго, което има желание да „разкъса“, това може да е признак, че не изразходва енергията си качествено, че е стресирано или има нужда от повече физическа активност.

За да сте спокойни, че следващият път, когато оставите любимеца си сам, няма да пострадат мебелите или любимите ви вещи вкъщи, вижте няколко начина, чрез които да пренасочите желанието за дъвчене на четириногия си приятел към по-безопасни забавления.

куче яде обувкаСнимка: iStock

  • Подредете и обезопасете отново дома си

Всеки собственик на куче е направил това още преди да доведе домашния си любимец у дома. С времето, макар да сме установили навика да прибираме веднага обувките си щом се приберем, по невнимание или навик в обсега на животното попадат неща, които не бихме искали то да „докопа“. За това – следващият път преди да оставите любимеца си сам, уверете се, че няма достъп до опасни предмети, които потенциално би могъл да унищожи. 

  • Осигурете неща за дъвчене

Понякога е доста по-лесно да пренасочим даден навик на кучето ни, вместо да се опитваме да го променим из основи. Ако животното изпитва нужда да гризе разни неща, постарайте се винаги да има нещо под ръка, което сте оценили като безопасно за него. Дали ще е играчка, пръчка и тн. – изборът е ваш. 

  • Наблюдавайте любимеца си

Има кучета, които са по-палави и склонни към бели в определен период от деня. Ако се постараете, поне докато са по-малки, да не ги оставяте сами през тези времеви отрязъци, можете да намалите до минимум вероятността да изгризат нещо, което не трябва.

  • Посетете близкия зоомагазин

На пазара се продават специализирани, изцяло безвредни за кучетата спрейове и репеленти, с които можете да напръскате мебелите и частите от дома си, където не искате домашния ви любимец да има достъп. Те са абсолютно безопасни и се характеризират само с остър мирис. 

  • Изморете го „качествено“

Добрата разходка, съчетана с пълноценно прекарано време в игри и забавления е най-добрата рецепта за послушно куче. Упражненията карат тялото на кучето да произвежда ендрофин, а това му действа успокояващо. Може би именно чрез дъвчене домашният ви любимец се опитва, макар и несъзнателно, да си ги набави. Заслужава си да се замислите върху това, нали?

Ако нито една от тези техники за отучване от дъвчене на непозволени и небезопасни предмети не проработи, най-добре е да заведете кучето на ветеринар. В някои случаи гризането и разкъсването на неща може да бъде по-сериозен проблем, свързан с тревожност при раздяла и последвала депресия. В този случай обикновено се назначава лечение, което може да включва промени в диетата и упражненията, специално обучение и терапия, понякога – определени лекарства. 

непослушно кучеСнимка: iStock

Винаги бъдете нежни!

Каквато и да е причината вашето куче да гризе различни предмети и покъщнина в дома ви, физическото насилие и наказания никога не са решение. На пазара можете да откриете редица книги, в които дори се пропагандират силовите методи за справяне с поведенческите разстройства при домашните любимци. 

Нашият съвет е да работите с идея, внимание и любов по отстраняване на различните вредни или деструктивни навици, които може да има четириногият ви приятел. За да може той действително да спре да ги практикува, а не да е послушен само, докато вие сте наоколо.

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

 

Виж още