Как да направим тренировките по-забавни за кучето ни

куче дресура Снимка: iStock

А ко изглежда така, сякаш домашният ви любимец не се наслаждава на тренировките, може би се чудите какво можете да направите, за да стане обучението по-забавно за питомеца ви?

Добрата новина е, че това е повече от лесно! Всъщност, като се замислите, времето за тренировки е и време за игра! Дресурата трябва да бъде забавно изживяване – както за вас, така и за домашния ви любимец. Това е качествено време, прекарано с косматия ви другар, което можете да направите освен продуктивно и ползотворно, и вълнуващо! Ето някои идеи как да се случи това:

  • Използвайте лакомства при тренировките

Ако лакомствата са достатъчен стимул за домашния ви любимец, то кучето ви ще остави всичко останало на заден план и ще е на линия за всяка тренировка – бъдете сигурни! Опитайте да повишите залога, като замените сухата бисквита или дента стик с нещо по-апетитно и ароматно. Ако до момента не сте включвали лакомства в дресурата, помислете! Това е бърз и лесен начин да тренирате нови умения. 

куче дресураСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не забравяйте, след като кучето ви усвои конкретната команда и се е упражнило достатъчно пъти, за да я затвърди, постепенно да започнете да го отучвате да получава лакомство при всяко правилно изпълнение. Започнете да подсилвате желаното поведение с други ценни награди като игра, галене или разходка. 

  • Заложете на положително подсилване

Ако кучето ви обича да тренира, то трябва да изглежда ентусиазирано и развълнувано още при първата индикация, че сесията е на път да започне! От друга страна, в случай, че косматият ви другар възприема времето за обучение като неприятно, поведението му може да е резултат от тази негативна асоциация.

Имайте предвид и, че кучетата улавят безпогрешно нашите емоционални състояния. Така че, ако се чувствате напрегнати или ядосани по някаква причина, по-добре е да пропуснете тренировката този ден.

куче дресураСнимка: iStock

  • Премахнете разсейването

Ако се опитвате да тренирате в задния двор, а кучето ви сякаш е далеч по-заинтересовано да подуши цветята или да преследва птиците, то явно е, че има твърде много разсейващи фактори. Най-добре е да започнете да тренирате на закрито и в тиха среда. Щом забележите напредък – постепенно можете да започнете да излагате животното на по-разсейваща обстановка. 

Следете за поведението на питомеца си и се уверете, че заниманията му допадат – само така можете да си гарантирате дългосрочни резултати. 

куче дресураСнимка: iStock

Превръщането на обучението на кучето ви в забавно приключение не отнема много, но наградите и удовлетворението, които ще получите, са безкрайно ценни. Когато се отървете от стреса и прегърнете игривия характер на дресурата, вие не само, че учите косматия си другар на нови команди и умения, но и установявате неразрушима връзка с него. Така че – вземете малко лакомства и направете времето за тренировки забавно! 

 

 

Виж още