Как да научим кучето си „да пусне“ това, което държи в уста

куче обучение Снимка: iStock

Д а научите кучето си на командата „Пусни“ е умение, което може да се приложи в различни сценарии. Можете да го използвате, докато играете забавна игра на донасяне или молите домашния си любимец да пусне потенциално опасен предмет.

Какво ви е необходимо, за да научите кучето си да „пусне“ това, което държи в уста?

За целта на обучението ще са ви необходими:

  • Любима играчка

Ако кучето ви е винаги готово да гони топката си, то тя е перфектен избор за целта. 

  • Любими лакомства
  • Каишка 

Как да започнем обучението 

За да започнете обучението, първо е важно това да се случи в точния момент. Важно е домашният ви любимец да е в относително спокойно състояние, а не точно по средата на игрална сесия, например. В идеалния случай – в пространство с малко разсейване, като всекидневната ви, например.

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Предложете на кучето си любимата му играчка и след като (знаем, отнема секунди!) тя се озове в устата на животното, покажете му лакомство в ръката си.

Обичайно животното ще бъде привлечено от вкусната хапка и ще изпусне от уста топката си, за да я вземе. В този момент е важно да маркирате с реплика – кажете „Да!“ или „Браво!“, погалете го и му дайте лакомството. Повторете същото упражнение още няколко пъти, като започнете да добавяте и словесната реплика „Пусни го!“, докато му показвате лакомството, но преди все още да се е случило самото действие. 

Докато продължавате да практикувате, спрете да показвате на кучето лакомството в ръката си. Вместо това, кажете „Пусни!“, изчакайте да пусне играчката, кажете „Да!“ и го почерпете директно. Правейки това, вие отнемате примамката, като същевременно укрепвате стойността на вербалната реплика. 

Крайната ви цел е да можете в определен момент да кажете „Пусни го!“ и кучето ви да изпълни командата, без да му бъде показвано, че правейки това, веднага ще получи лакомство.

куче дресураСнимка: iStock

Важно: Не забравяйте да използвате словесната реплика само веднъж. Искате командата да бъде „Пусни го!“, а не „Пусни го, веднага, пусни, чуваш ли, пусни долу!“. 

Ако в началото кучето ви не изпълнява командата само водено от вербалното ви насочване, не се стресирайте! Това е само индикатор, че може да се наложи да се върнете стъпка назад и да продължите да практикувате с примамката с лакомство. 

Възможни проблеми 

Ако още при първите упражнения кучето ви просто не желае да пусне играчката от устата си, за да вземе лакомството, опитайте да използвате някоя недотам любима му играчка (нещо, което не е чак толкова вълнуващо за него!) или лакомство с по-висока стойност (парченце бекон, например).

Ако домашният ви любимец избяга с играчката в уста, прекратете тренировката. А следващият път я започнете, като държите животното на повод. 

куче инатоСнимка: iStock

Изпълняване на командата в разсейваща среда

Важно е да направим едно уточнение. Кучетата ни нямат способността да обобщават дадено поведение. Това означава, че само, защото питомецът ви изпълнява дадена команда у дома, това автоматично значи, че ще бъде също толкова послушен и навън, където е далеч по-развълнуван и разсеян. 

За това е важно да практикувате всички команди в различна среда и ситуации, при различни нива на вълнение. Не се притеснявайте ако се наложи да се върнете няколко стъпки назад – когато сте на ново място това е напълно нормално. Не бива да се обезсърчавате, а да подходите с търпение и постоянство. 

Чудесен начин да практикувате „Пусни го!“ е по време на игрални сесии. Когато кучето ви донесе топката си, за да я хвърлите, преди да я остави в краката ви, отправете командата да „пусне“. А щом го направи, наградата е, че хвърляте топката отново. 

В случай, че четириногият ви другар има силно желание за игра или не желае да пусне играчката си в началото, върнете се няколко стъпки назад към примамването му чрез лакомство. Ако нивото на възбуда е по-високо, то за кучето може да бъде по-трудно да изпълни команди, които иначе знаете, че е усвоило.

куче дресураСнимка: iStock

Практика, практика, практика

Да научите кучето си да пуска по команда това, което вече се е озовало в устата му, не е нещо, което ще се случи за една нощ. Ще са необходими много повторения, за да се изгради това умение и то да се превърне в автоматичен отговор на отправена от вас реплика. 

Упражнявайте се с различни предмети и играчки, в различен контекст и среда. Помолете всички у дома да се включат. 

Избягвайте да дърпате и отнемате със сила предмети от устата на кучето си без неговото съдействие и желание. Това може да доведе до реакция за защита на ресурсите, което да доведе до случайни ухапвания и да накара косматият ви другар директно да бяга, когато има нещо в уста.
Виж още