Как да обезопасим балкона за кучето си

куче Снимка: iStock

П ролетта плахо ни напомня, че скоро ще бъде тук, а първите й предвестници – красивите и нежни кокичета, вече красят дворове и градинки. Все по-често можем да се насладим на топлите слънчеви лъчи, а времето навън става все по-приятно. Ако живеете в града и имате тераса, то навярно обичате да прекарвате време на нея – особено ако е с красива гледка към планината и южно изложение. Познахме, нали? 

И докато балконът безспорно е сред любимите ни места от апартамента през топлите месеци, замисляли ли сте се дали пространството е безопасно за вашият най-добър приятел? Защото, сигурни сме, няма куче, което да не последва с любопитство стопанина си всеки път, щом излезе на терасата. 

Как да обезопасим балкона за домашния ни любимец?

Преди да ви дадем няколко съвета относно това как да осигурите възможност на вашият четириног приятел да се наслади на свежия въздух на балкона ви, държим да подчертаем едно – в никой случай не бива да оставяте вратата на терасата отворена постоянно. Кучето ви не трябва да има достъп до балкона ви по всяко време. Винаги трябва да наблюдавате животното, когато е навън. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

А ето и 5 важни съвета как да направите балкона си едно безопасно и приятно място за четириногия си приятел:

  • Проверете всички растения

Изглежда очевидно, но твърде малко собственици на кучета си правят труда да се уверят дали домашният им любимец няма достъп до отровни и токсични цветя и растения. Уверете се, че каквото и да отглеждате в дома и на терасата си, то е достатъчно безопасно в случай, че се озове в устата на косматия ви приятел. А ако не е – закупете си по-висока саксия или кашпа, на която да го поставите, за да не го достига любопитният и влажен нос на косматия ви спътник.

  • Приберете всички торове и химикали

Често оставяме без надзор на балкона си всички онези незаменими помощници без които растенията на терасата ни не биха били така зелени и красиви. Важно е всички спрейове, торове и добавки, които използвате, за да поддържате озеленяването на балкона си, да са прибрани на безопасно място и домашният ви любимец да няма достъп до тях. Инвестирайте в шкаф или заключващ се контейнер за по-голяма сигурност. 

  • Място за извънредни ситуации

Понякога може да се случи да закъснеете от работа и кучето ви (ако е представител на по-дребните породи) да реши да се облекчи на балкона. Макар това да се случва рядко при домашни любимци с вече изградени навици (те са по-склонни да стискат с часове), все пак се случва и при най-добрите. Помислете да оставите нещо като изкуствена трева или подложка, където животното може да отиде по малка нужда, ако му се наложи. 

  • Внимавайте с решетките

Ако парапетът на терасата ви има решетки, през които ви се струва невъзможно кучето ви да провре глава – помислете пак! Искате ли домашният ви любимец действително да ви демонстрира, че може да го направи? Някои животни, водени от инстинкт или любопитство са способни на невероятни неща – за това не рискувайте! Помислете да обезопасите смрежа против комари, телена или бамбукова преграда, с която да сте спокойни, че няма как животното да провре главата си напред. 

кучеСнимка: iStock

  • Направете му уютно място за почивка

Подобно на вас и домашният ви любимец би се радвал да не лежи/седи на твърдия бетон на балкона. Замислете се – не заслужава ли животното също като вас свое меко и удобно местенце, където да подремне спокойно, усещайки полъха на ветреца навън? Ще се изумите какво щастие ще бъде за косматия ви приятел да има свое легълце или възглавница, достъп до сянка и купичка с прясна вода!

Ако живеете в апартамент с балкон не бива да се притеснявате да пускате домашния си любимец да прекарва време на него. Това е добър начин да му осигурите по-голям комфорт през топлите дни, както и да поддържате психическата му стимулация в ограничено пространство. 

Гледките и миризмите, които се разкриват от терасата са нещо ново и интересно за кучето ви, ангажират вниманието и поддържат интереса му. Важно е да сте спокойни, че пространството е добре обезопасено и винаги да има човек наоколо, когато животното е навън. А щом всичко това е на лице – насладете се на своя малък градски оазис заедно с косматия си приятел!

 

 

 

Виж още