Как да обучите кучето си да играе само

куче играчки Снимка: iStock

В ъпреки че е изключително важно да социализираме кучето си, за да общува то спокойно с други кучета и хора, също толкова ключово е да сме сигурни, че домашният ни любимец се чувства щастлив и в добро разположение на духа, когато е сам у дома. 

Ако косматият ви другар не се научи да намира занимания или да си почива пълноценно във ваше отсъствие, той може да развие тревожност, летаргия и депресия. 

Добрата новина е, че с няколко изпитани техники, можете да помогнете на питомеца си да развие способността да си играе сам, когато няма компания. Разбира се, бързаме да уточним, че нищо няма да замести щастието и радостта на животното, когато вие се приберете при него и се включите в забавленията!

Dogsandcats.bg

куче играчкиСнимка: iStock

Насърчавайте кучето да играе самостоятелно

Използвайте играчки, с които домашният ви любимец може да си играе и сам, за да му създадете навик да го прави. Можете да насърчите четириногото да направи това, като първо се позанимавате заедно за няколко минути, използвайки друга играчка, постепенно представите новата придобивка и след това се оттеглите тихо, докато животното се забавлява с нея. 

Когато кучето ви спре и ви погледне с очакване, кажете му „добро момче/момиче!“ и го погалете, за да разбере, че този вид дейност е положителна.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Оставете му малко пространство

Когато е възможно, излезте на открито, в двора, близката градинка или парк, за да можете да създадете малко пространство между себе си и животното. Насърчавайте четириногото да изследва само околната среда, да преследва катерици или лае по птици. 

  • Опитайте с пъзели с лакомство

Играчките с лакомство вътре ангажират вниманието на кучетата и им помагат да бъдат активни за по-дълго време, когато са сами. Те на практика не позволяват на животното да стигне до апетитната сърцевина бързо, така че то може да се върне няколко пъти през деня към играчката. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Осигурете разнообразие от играчки

Уверете се, че кучето ви има различни възможности за играчки през деня. Те могат да бъдат прости като одеяло, под което да се скрие, или под което да скъта нещо ценно, топки, плюшки или гумени кокали за дъвчене...

  • Оставете завесите открехнати

В зависимост от гледката, която се открива от къщата или апартамента ви, оставянето на завесите или щорите отворени ще позволи на кучето ви да вижда какво се случва във външния свят. Това може да подейства добре на ума на четириногия ви другар – докато се чуди кои са тези хора или какво са намислили онези катерици, или докато просто наблюдава как падат листата на близкото дърво, дъждовните капки или снега, времето ще мине неусетно. 

куче играчкиСнимка: iStock

Дори калинка или миризливка, която се движи по външната част на прозореца ви, може да осигури на животното много съсредоточени минути на забавление.

  • Внимавайте с електрониката

Преди да излезете проверете прогнозата за времето и не оставяйте радиото/телевизора включени, ако навън приближава дъждовна буря. 

Защо е важно да научим кучето да остава и да се забавлява само?

Куче, което не научено да прекарва време само, може да започне да проявява проблемно поведение, когато наоколо няма човек, с когото да се забавлява. В най-добрия случай, едно необучено и самотно четириного ще намери начин да запълни времето си и то – по-доста нежелан от самите вас начин. Някои домашни любимци пък развиват тревожност при раздяла – сериозно състояние, при което животното е силно стресирано още от момента, в който започнете да се приготвяте, за да излезете и се успокоява едва тогава, когато се върнете обратно при него.

куче играчкиСнимка: iStock

От друга страна, ако научите косматия си другар, че приятните неща се случват и, когато остава сам, това ще му помогне да се справя със ситуации, при които не е център на внимание – дори когато сте у дома. Важно е да научите косматия си приятел, че приятните неща няма да свършат с излизането ви от къщата, вие трябва да можете да отидете на работа или до магазина за хранителни стоки без притеснение.

 

Виж още