Как да почистим купичките на кучето си, за да предотвратим натрупването на бактерии

куче вода Снимка: iStock

М иете чиниите си всеки ден, без да се замислите, но какво ще кажете за купичките за храна и вода на вашия домашен любимец? Кога за последен път отделихте време и внимание, за да ги почистите добре? 

Това може да ви изглежда като излишна задача, но всъщност неглижирането на тази дейност може да увеличи риска от излагане на опасни бактерии – не само за вас, но и за домашния ви любимец. 

Колко често да почистваме купичките на кучето си?

В идеалния случай, най-добре е да почиствате купичките на кучето си всеки ден. И като се замислите, в това има смисъл – вие не бихте вечеряли в използвана купичка дни наред, нали?

Dogsandcats.bg

куче водаСнимка: iStock

Голяма част от собствениците на четириноги приемат, че тъй като косматият им другар е хапвал сухи гранули, то паничката му остава сравнително чиста. За съжаление, изследванията показват точно обратното. Проучване от 2022 г., е установило, че в тези купички се превръщат в удобен дом за развитие стафилококови бактерии, C. diff, E. coli и Салмонела.

Нуждаете се от малко повече убеждаване, че купичките на кучето ви се нуждаят от по-старателно почистване? Помислете за нещата от малко по-различна гледна точка. Вероятно поставяте паничката на кучето си на кухненския плот, докато я пълните с гранули. Вероятно също така не миете ръцете си веднага, след като сервирате вечерята на питомеца си. Това, на практика означава, че тези бактерии се прехвърлят върху вас и повърхностите, които използвате. 

куче водаСнимка: iStock

Как да почистваме ефективно купите на кучето си

Има няколко начина да се уверите, че купичките за храна и вода за кучето ви са чисти. 

  • Използвайте препарат за съдове и гореща вода

Точно като нашите съдове, добрият стар сапун и топлата вода могат да направят чудеса при отмиването на бактериите и от тези на домашния ви любимец. Не забравяйте преди това да избършете остатъците от храна и да ги изхвърлите в кошчето. Винаги търкайте поне 20 секунди, а след като сте готови, оставете паничките да изсъхнат на въздух и отделете време да дезинфекцирате мивката си.

  • Поставете ги в съдомиялната машина

Друг вариант е да поставите купичките на кучето си в съдомиялната машина. Това е чудесен избор за заети стопани, които нямат време да мият по-старателно паничките на питомеца си. Това е и най-добрият да гарантирате, че ще унищожите всички бактерии. 

куче водаСнимка: iStock

Как да намалите бактериите в купата на вашето куче

Освен ежедневното почистване на купите на кучето ви, има няколко други неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за поддържане на хигиена.

  • Не използвайте купата на кучето си като лъжица за загребване на гранулите. Това може да пренесе бактерии в храната му.
  • Ако кучето ви не изяде цялата си храна, изхвърлете я. 
  • Съхранявайте храната на питомеца си на хладно и сухо място.
  • Обърнете внимание на срока на годност на гранулите.
  • Сменяйте водата на кучето си ежедневно.
  • Ако купичките са пластмасови, дезинфекцирайте ги с кърпички редовно. 

В днешното натоварено ежедневие понякога сме склонни да отлагаме някои неща. Нека това не се отнася за почистването на паничките на домашния ви любимец. Този избор може да бъде страхотна инвестиция в здравето на кучето ви и вашето собствено.

куче водаСнимка: iStock

 

Виж още