Как да подготвим кучето си за пътуване със самолет

куче Снимка: iStock

В днешно време често можем да видим кучета да пътуват със самолет. И това е чудесно! Има обаче някои допълнителни разпоредби и ограничения, които да имате предвид, преди да резервирате следващия си полет. Проучването на целия процес е важно, за да може косматият ви другар да понесе по-добре полета, да бъде здрав и щастлив. 

кучеСнимка: iStock

Ето няколко прости стъпки, с които да подготвите кучето си за следващото пътуване със самолет:

Преди полета

  • Ветеринарна проверка

Заведете кучето си на ветеринарен лекар. Специалистът следва да направи пълен преглед на питомеца ви и ще му издаде сертификат за пътуване. Добра идея е да направите няколко копие, като поставите едното в паспорта на животното и той да бъде на борда с вас. Ако имате конкретни въпроси относно това дали вашето куче може да се справи с пътуването със самолет, не забравяйте да се допитате до ветеринарния ви лекар. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Запознайте се с правилата

Всяка отделна авиокомпания има специфични правила за превоз на домашни любимци. По принцип, като цяло се изисква четириногото да е на възраст над 12 седмици, да има всички сертификати за ваксинации, да е в добро здравословно състояние и да има достатъчно вода и храна за по-дълго пътуване.

  • Подгответе се за полета

Ще ви трябват каишка и чанта за носене, докато сте в самолета. Добра идея е да оставите любимата играчка на кучето си в близост до него и не забравяйте да покриете пода с кърпа, за да го предпазите от инциденти.

кучеСнимка: iStock

  • Подгответе кучето си 

Не забравяйте да аклиматизирате кучето си в клетката, в която ще пътува, доста по-рано. Можете да го поставяте вътре редовно седмица преди това, оставайки го затворено за все по-дълги периоди от време. Направете си тренировка с движение като поставите кучето в клетката, качите я в колата си и се повозите из квартала.

В деня на пътуването

  • Окончателна проверка

Проверете отново дали всички документи на домашния ви любимец са готови. Вижте дали превозвачът няма специални етикети, които следва да залепите на клетката, в която ще пътува животното.

  • Храна и вода

Избягвайте да давате храна на кучето си около 3-4 часа преди полета, не прекалявайте и с водата. Ходенето до тоалетна на летището не е лесна работа за четириногите. А ако на кучето ви му предстои да се вози в товарното отделение, закрепете паничка за вода и храна от вътрешната страна на клетката му. 

  • Бъдете там навреме

Добре е да сте поне 1 час по-рано от препоръчаното, като напомните на служителите на авиокомпанията, че пътувате с домашен любимец. Регистрирайте се за своя полет, а ако има кого, попитайте къде е товарната зона – ако на кучето ви предстои да се вози там, това ще ви спести много време (и стрес).

кучеСнимка: iStock

  • Преди излитане

Добър начин да подготвите кучето си за пътуване със самолет е да го/я поддържате възможно най-активно да качването на борда. Това ще успокои четириногото, давайки му възможност да изгори малко енергия. Не ви съветваме да давате успокоителни на животното, освен ако не е предписано от ветеринарния ви лекар. 

  • Летища, подходящи за домашни любимци

Пътуването със самолет може би не е най-приятното изживяване дори за нас, хората. За радост на стопаните на домашни любимци обаче, много летища започнаха да въвеждат удобства, предназначени да осигурят комфорта на четириногите пътници. Винаги е добра идея да проверите уебсайта на летището, за да видите дали няма специално обособени зони или друг вид правила, насочени към домашните любимци.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още