Как да премахнем миризмата на кучешка урина с помощта на оцет

куче урина Снимка: iStock

В ашето скъпоценно куче отново се е изпуснали вкъщи. И това се случва почти навсякъде – на леглото си, на дивана, на хубавия ви дървен под и на килима… И в резултат цялата ви къща мирише на урина.

Има някои прости решения и стъпки, които можете да предприемете, за да се преборите с този неприятен аромат. Като начало – необходим ви е план за действие как да почистите урината и да премахнете миризмата. 

куче уринаСнимка: iStock

На помощ идва... оцетът!

За щастие, не е нужно да използвате скъпи, силно ароматни и вероятно опасни химикали, за да почистите урината на домашния си любимец. Вместо това можете да използвате оцет – доказано естествено средство за премахване на миризмата на урина от домашни любимци. Всичко, което трябва да направите, е да го нанесете върху местата, където животното уринира. 

Dogsandcats.bg

куче уринаСнимка: iStock

Първо – вземете мокра хартиена кърпа и попийте урината (ако инцидентът се е случил на пода). След това смесете една част вода и една част дестилиран бял оцет в спрей бутилка. 

Дестилираният бял оцет е отличен почистващ разтвор, тъй като е нетоксичен и неутрализира миризмата на амоняк в урината на кучето ви. Освен това, той може да убие до 80 процента от микробите и 99% от повърхностните бактерии в урината.

куче уринаСнимка: iStock

Справяне с урината в килимите

Използвайте няколко мокри хартиени кърпи, за да попиете урината и след това изсипете същия разтвор – една част вода, една – оцет, върху килима. Бъдете спокойни – белият оцет няма свойството на белина, така че няма да го повреди или избели!

куче уринаСнимка: iStock

Оставете килима да абсорбира разтвора за около 10 минути, за да сте сигурни, че ще проникне добре в долните влакна. След като изсъхне, поръсете малко сода за хляб отгоре, за да се отървете от миризмата. Нека тя престои поне 15 минути, а след това – минете отгоре с прахосмукачка. И ето ви изненада – щом погледнете и помиришете мястото на петното, ще видите, че почистването с оцет и сода за хляб всъщност е много ефективно!

Ключовата част от процеса е да се уверите, че зоната вече не мирише на урина. Така домашният ви любимец няма да се изкуши отново да маркира територията си там. 

куче уринаСнимка: iStock

Обучение на хигиенни навици

Ако кучето ви уринира редовно вкъщи, първо трябва да насрочите час за преглед при ветеринарния си лекар, за да проверите дали всичко със здравето му е наред. Ако домашният ви любимец е все още кутре, той вероятно просто преминава през период на адаптация и свиква с дресурата. За това е важно да сте постоянни – изграждането на хигиенни навици е основно умение, задължително ако не искате дома ви да мирише на урина. 

Независимо дали имате кученце или по-възрастно четириного, не забравяйте, че наградите винаги са много по-ефективни от наказанията. Давайте лакомство на домашния си любимец винаги щом свърши работите си навън и го похвалете. 

 

Виж още