Как да разберете дали кучето ви е с поднормено тегло

куче Снимка: iStock

З атлъстяването при кучетата е толкова често явление, че собствениците може да се затруднят да разпознаят кога домашният им любимец е с наднормено тегло. Това отчасти е така, защото в много случаи здравото куче трябва да е много по-слабо, отколкото мнозина си мислят. Но как да разберем дали питомецът ни не е твърде слаб?

Имате съмнение, че кучето ви е с поднормено тегло...

Куче, което изглежда твърде слабо, често всъщност е в идеалното си телесно състояние. Четириногите трябва да имат ясно изразена талия, погледнати отгоре, и корем, който се прибира, когато ги гледаме острени. Освен това би трябвало лесно да усещате ребрата на животното, като прокарате ръцете си надолу по страните му. Но може ли талията на кучето да е твърде дефинирана? А коремът му – твърде прибран? Или ребрата – твърде изпъкнали? Абсолютно да. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да разберете кога домашният ви любимец е под идеалното си тегло, тъй като това може да означава неправилна диета или други проблеми. Д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар на АКС посочва, че въпреки че затлъстяването при кучетата е много по-често срещан проблем, то: „Ако едно животно е с поднормено тегло, то трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар, за да се установи, че няма основен медицински проблем.“

Dogsandcats.bg

Признаците, че кучето ви е с поднормено тегло

И така, как можете да оцените теглото на кучето си? Преди всичко – консултирайте се с ветеринарния си лекар. Тъй като вие виждате животното всеки ден, лесно е да пропуснете фините промени в теглото му, така че допитайте се до професионалната преценка на специалиста. Той ще ви насочи как обикновено изглеждат представителите на породата, към която се числи вашия домашен любимец (или смесица от породите).

Когато става въпрос за кучета с поднормено тегло, обичайно те изглеждат по-скоро мършави или кокалести. Според д-р Клайн при повечето четириноги са на лице следните признаци:

  • Ясно видими ребра, когато кучето се гледа отстрани;
  • Виждате повечето от ребрата му, когато гледате животното отгоре;
  • Твърде изпъкнали тазобедрени кости и видими кокали в горната част на гръбначния стълб.

кучеСнимка: iStock

Породата на кучето влияе ли върху признаците на поднормено тегло?

Макар изброените по-горе признаци да са индикатори за поднормено тегло при повечето породи, това не се отнася с еднаква сила за всички. Не можем да поставим под общ знаменател всички кучета, тъй като различните породи имат специфични идеални форми. Например, замислете се – можете ли да сравните тялото на Английския булдог и това на Салуки? Хрътките като цяло са доста слаби по стандарт и хората често смятат, че са под нормата. Според д-р Клайн обаче, морфологията (как е устроен един организъм) на Грейхаунда, например, е много по-различна от, да речем, тази на Ротвайлера.

„Породите, отглеждани по прототипа на хрътките, са естествено по-леки и слаби“, допълва специалиста. Например, изразените тазобедрени кости са желана характеристика на породата при някои древни четириноги като Афганска хрътка или Азавак. Ето защо е важно да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да се информирате за идеалното телесно състояние на домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Какво причинява поднорменото тегло при кучетата?

Има много причини защо едно куче е с поднормено тегло. Най-очевидната – недостатъчно калории. Което означава, че хранителните нужди на четириногото не се покриват поради непълна или небалансирана диета. 

Не всички храни за кучета са създадени еднакво, както и не всички те съдържат съставки с едно и също качество. Лакомствата и остатъците от масата също могат да повлияят на хранителния баланс. 

Основни медицински промени също могат да повлияят на теглото на кучето. Например, вътрешни паразити като червеи могат да причинят загуба на тегло. Проблеми със зъбите, като например абсцес, също могат да направят храненето болезнено, което би довело до намален прием на калории. 

кучеСнимка: iStock

Други здравословни проблеми, които могат да накарат вашето куче да отслабне, включват метаболитни заболявания като диабет, инфекциозни заболявания и неоплазия (неконтролиран клетъчен растеж, който може да доведе до доброкачествен или злокачествен тумор).

Как да накарате куче с поднормено тегло да наддаде

Ако подозирате, че домашният ви любимец е с поднормено тегло, не добавяйте повече храна в купата му. Тъй като има много причини за загуба на тегло, важно е първо питомецът ви да премине пълен ветеринарен преглед. Допълнителната храна няма да излекува глистите, например. 

В зависимост от причината за загубата на тегло на домашния ви любимец, ветеринарният лекар ще ви насочи към план за лечение. Ако специалистът определи, че причината за поднорменото тегло е проблем с диетата, може да ви насочи към ветеринарен диетолог. 

Важно е да се отбележи, че бързото наддаване на тегло може да бъде нездравословно за домашния ви любимец. Диетата на вашето куче трябва да съдържа пълен баланс на хранителни вещества. За да сте спокойни, че това се случва, следвайте препоръките на ветеринарния си лекар или диетолог. Само така ще сте сигурни, че кучето ви се храни правилно. 

кучеСнимка: iStock

„В зависимост от диагнозата и плана за лечение на домашния ви любимец, назначен от ветеринарния ви лекар, той може да поиска постепенно да промените диетата на кучето си, като преминете към по-висококалорична храна или терапевтична формула. Или просто да увеличите количеството или броя пъти, които храните животното към настоящия момент. 

Ако сте осиновили куче или попаднете на такова, което е изключително изтощено и гладно, незабавно се консултирайте с ветеринарен лекар, вместо веднага да му предлагате пълна паничка с храна. Важно е да го направите, за да избегнете синдрома на повторното хранене. Той се случва, когато недохраненото животно внезапно получи ядене, без обаче то да е правилно преценено.

Тъй като организмът на недохраненото куче не е получавал достатъчно микроелементи (включително витамини и електролити), той се опитва да се справи с внезапния приток на храна. И тъй като кучето не може да метаболизира правилно, може да се стигне до повръщане на храната и дори до по-сериозни състояния като дихателна и сърдечна недостатъчност. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още