Как да се справим с безсънието на кучето си

куче безсъние Снимка: iStock

Н яма хапчета за сън, предназначени за кучета. Отчасти, защото безсънието не е толкова често срещано при четириногите, колкото е при хората. Въпреки това, някои четириноги могат да станат неспокойни през нощта по няколко причини. Те могат да крачат, лаят, хленчат, да си играят или да ви притесняват по друг начин, докато се опитвате да заспите. За щастие, има някои естествени начини да се преборите с безсънието на домашния си любимец. 

куче прегръдкаСнимка: iStock

Защо кучето ми не спи?

Кучетата обикновено нямат проблеми със съня, а много от тях си дремват винаги, когато имат възможност. Ако четириногият ви другар е почивал цял ден, докато сте били на работа, той може да има много задържана енергия, която да му пречи да заспи отново през нощта. Това се случва по-често при кученцата и високоенергийните породи.

От друга страна,

Dogsandcats.bg

ако кучето до момента не е имало проблеми със съня, но внезапно започне да страда от безсъние, това може да се дължи на физически или поведенчески проблем.

Някои от по-вероятните причини за безсъние при четириногите включват: 

 • Болка, причинена от нараняване или състояние като артрит
 • Деменция
 • Диабет
 • Хипертиреоидизъм
 • Инфекции на пикочните пътища
 • Страх
 • Безпокойство или стрес

Ако кучето ви има проблеми със съня, най-добре е да планирате преглед при ветеринарния си лекар. Не забравяйте да споделите с него всяко странно или необичайно поведение на питомеца си, което смятате, че може да е свързано – това може да помогне с диагнозата.

куче безсъниеСнимка: iStock

Период на адаптация

Не е необичайно за кучетата да имат проблеми със съня в първите дни в новия си дом. Кутрето току-що се е отделило от майката, братята и сестрите си, където вероятно са спали на купчина. А сега са помолени да дремват сами на ново място... Що се отнася до по-възрастните кучета и осиновените четириноги – на тях също им е необходимо време, за да се приспособят към новата среда. 

Има ли хапчета за сън за кучета?

Няма хапчета за сън, създадени специално за кучета. Никога не давайте на домашния си любимец човешки медикаменти или други лекарства, без преди това да го обсъдите с ветеринарния си лекар. 

Как се лекува безсънието при кучета

След като ветеринарният ви лекар изключи здравословни проблеми, има няколко метода, които можете да опитате, за да накарате кучето си да спи според вашия график. 

куче безсъниеСнимка: iStock

 • Успокояващи средства

Има различни успокояващи средства, предназначени да облекчат стреса и да отпуснат тревожните кучета. Те могат да са особено полезни за четириноги, които в момента се адаптират в нова среда. Успокояващите добавки често се предлагат като лакомства за дъвчене или течности, които добавяте към питейната вода на животното. За съвет и рецепта – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

 • Игра и упражнения

Понякога всичко, което трябва да направите, е да положите повече, за да изморите кучето си. Осигурете му много ежедневни упражнения и помислете за добавяне на една допълнителна вечерна разходка. Опитайте се да планирате време за игра около 30 минути до час преди сън. Нещо активно, като игра на донасяне или дърпане на въже, ще свърши чудесна работа. Целта е да изгорите излишната енергия на кучето си, така че то да е готово да се отпусне в блажена дрямка, когато и вие си легнете. 

 • Местоположение на кучешкото легло

Ако домашният ви любимец будува по цяла нощ, може би е добре да преосмислите местоположението на леглото му. Въпреки че някои четириноги нямат нищо против да дремват до вас, те все пак трябва да разполагат с удобно място, където да се настанят за през нощта. Преместването на леглото на четириногия ви другар по-близо до вашето може да подобри почивката му.

куче безсъниеСнимка: iStock

 • Музика

Музикалната терапия прави чудесна за естествено успокояване на тревожни домашни любимци. Опитайте да пуснете тихо бавна, спокойна инструментална музика, за да създадете спокойна атмосфера и така да приспите кучето си.

 • Масажна терапия

Можете да се опитате да отпуснете кучето си с масаж преди лягане. Бавните нежни движения могат да имат благоприятен ефект и да успокоят косматият ви другар. 

Как да предотвратим безсънието при кучетата

Най-добрият начин да предотвратите проблемите със съня при кучето си е да се грижите добре за него! Създайте ежедневна рутина и се придържайте към нея. Осигурете му достатъчно ежедневни упражнения и време за игра. Една извънредна разходка за тоалетна преди лягане също ще помогне за по-добър сън.

куче безсъниеСнимка: iStock
 

Ако кучето ви обича среднощното време за игра, най-голямата грешка, която можете да направите, е да му обърнете внимание. В повечето случаи простото игнориране на лудориите ще покаже на животното, че няма да привлече внимание, дори ако наруши съня ви. Помнете – всякакъв вид внимание подсилва поведението, така че кучето ви ще продължи да досажда. Затворете очи, стиснете зъби и не мърдайте дори мускул! 

Вижте още:

5 начина как кучето ви да хърка по-малко

7 възможни причини защо кучето ви спи свито

 

Виж още