7 възможни причини защо кучето ви спи свито

куче спи Снимка: iStock

К учетата обичат своето време за сън. Макар че за собствениците им може да е странно, за домашните ни любимци е съвсем нормално да дремват до 12 часа на ден.  

Има различни причини, поради които четириногите ни другари се свиват, докато спят. Докато ние предпочитаме да дремваме настрани или със свити колене по същата причина. Просто ни е комфортно и се чувстваме добре. Е, ситуацията при скъпите ни питомци е идентична, въпреки че има и други фактори, които влияят на предпочитанията им. 

куче спиСнимка: iStock

7-те причини защо кучетата да се свиват, докато спят

Dogsandcats.bg
  • За повече топлина

Нека започнем с най-очевидната причина, поради която кучетата се свиват, докато спят. Тази поза поддържа телесната им топлина, като оставя по-малка площ от тялото на животното открита. Не бива да забравяме, че макар и опитомени, оцеляването си остава движеща сила зад голяма част от поведенията на косматите ни другари. 

  • Защита на уязвимите зони

Коремът е уязвима зона за животните. Като добавим към това, че те са най-беззащитни, докато спят, можете да разберете, защо четириногите предпочитат свитата поза за сън. 

куче спиСнимка: iStock

  • Чувство на стрес

Свиването на топка понякога може да е знак, че кучето ви се бори със стрес или безпокойство. Това може да е неговият начин да се почувства по-добре. Други фактори, които може да играят роля, са температурата на околната среда и колко уморено е животното след цялата активност през деня. 

  • Реакция на изкуствената светлина

Дивите животни имат определен график, който се ръководи от периоди на светлина и тъмнина. Дейностите и циклите на питомеца ви се въртят около него. Домашните ни любимци губят връзката с ритъма на природата, когато живеят на закрито. За това и понякога четириного, което се свива, може да се опитва да възстанови някаква рутина в живота си. Да се придържа към графика си, независимо от изкуствената светлина.

куче спиСнимка: iStock

  • Удобно му е и се чувства добре

Куче, което избира да се свие, когато спи, може да го прави просто, защото се чувства добре. Може би единствената причина е, че това е любимата му и най-удобна поза.

  • Следване на инстинктите

Въпреки че хората сме опитомили кучетата преди хиляди години, те все още имат инстинктивно поведение, което им служи, за да се предпазват от хищниците. Това превръща свиването на геврек в поза, пряко свързана с оцеляването. 

куче спиСнимка: iStock

Любопитното е, че много диви животни, като котки, лисици и вълци, заемат подобна поза, когато спят.

  • Да живееш без страх

Едно е да спиш леко, както котките често правят, за да реагират бързо на нещо, което се случва около тях. Друг е въпросът да потънеш в дълбок сън, абсолютно глух за света около себе си. Понякога, когато едно куче се свие, увивайки опашка около тялото си, значи то се е отпуснало максимално. И, бъдете сигурни, никое куче не прави това, освен ако не се чувства в абсолютна безопасност.

куче спиСнимка: iStock

Много кучета предпочитат да спят свити. Може би, защото тази поза поддържа телесната им топлина, когато навън е студено. Или им осигурява предимство за оцеляване, защитавайки уязвимите части от тялото им. Не бива да забравяме и, че нашите домашни любимци имат заложени инстинкти, които се проявяват дори и да не се нуждаят от тях. Старите навици, както се казва, умират трудно. 

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата се стряскат, когато ги събудим

5 изненадващи причини защо кучетата обичат да дремват на слънце

Виж още