Как да спрем кучето си да се държи агресивно към други четириноги

кучета агресия Снимка: iStock

К уче, което не харесва взаимодействията с други четириноги, ръмжи, лае или има други признаци на агресивно поведение, може да изсмуче радостта от разходките, замествайки я с тревожност и напрежение. Много собственици на четириноги погрешно предполагат, че питомците им са естествено агресивни. Истината обаче е, че лошото поведение на кучетата често е сигнал, че нещо липсва в живота им. И това, както всичко друго, може да бъде коригирано, стига да се уверите, че животното се чувства добре в средата си, а самите вие сте спокойни и последователни в ролята си на лидер. 

куче агресияСнимка: iStock

Агресия у дома

  • Доминираща агресия

Липсата на спокойствие, решително лидерство от страна на стопанина и непоследователна дресура карат много кучета да се опитат да поемат ролята на лидери в глутницата си (от която вие и семейството ви сте част). Бързаме да уточним – да бъдете решителен лидер в очите на домашния си любимец в никой случай не означава да сте груби или взискателни. 

Лидерът се грижи за благополучието на глутницата, а не само за собствените си нужди. За това и решението тук е да се постараете да установите правила у дома, които да прилагате последователно, за да помогнете на питомеца си да се откаже от нуждата си от доминиране. Това трябва да включва изпълнение на задачи като „седни“ или „стой“, последвани от поощрение – награда или игра. 

Dogsandcats.bg

малко кучеСнимка: iStock

  • Борба за ресурси

Независимо дали става въпрос за храна, играчки или вашето внимание, едно куче може да прояви агресия към друго, когато почувства, че трябва да пази ресурсите си. Ще познаете това поведение по специфичния език на тялото: кучето отбягва погледа ви, свежда глава, сковава се и/или се наежва. Възможно в животното да кръжи покровителствено около определена играчка или купата си за храна. А може и да се настани до вас на леглото и да ръмжи щом се опитвате да го преместите. Без намеса агресивното поведение може да ескалира до ръмжене, щракане или директно ухапване. 

куче агресияСнимка: iStock

  • Агресия, породена от скука

Кучетата, които стоят вкъщи по цял ден, задържаната енергия, скука и липсата на забавления могат да се канализират в състояние на превъзбуда, отключващо се в момента, в който се приберете у дома или изведете питомеца си на разходка. 

Когато едно четириного е превъзбудено, това може да го направи по-агресивно от обикновено и то може да лае, когато види друг домашен любимец. Може да ви изглежда така, сякаш животното не чува или не забелязва, когато се опитвате да коригирате спокойно поведението му. 

кучета агресияСнимка: iStock

Специалистът по кучешко поведение Сезар Милан препоръчва в такива случаи да подходите проактивно: извеждайте кучето си по-често през деня. Ако нямате възможност, то нека всяко от излизанията (ако са две – сутрин и вечер) да продължава между половин до един час. Осигурете на кучето си и достатъчна умствена стимулация, която може да включва играчки за дъвчене и интерактивни пъзели със скрито вътре лакомство. 

Агресия по време на разходка

Ако самите вие сте притеснени всеки път, когато се разминавате с друго куче навън, домашният ви любимец ще усети тази тревожна енергия. Нещо повече – косматият ви другар ще усети приближаващото се животно като заплаха и ще заеме позиция, за да защити стопанина си. По време на разходка кучето обикновено се движи пред собственика си. То може да изръмжи, за да отблъсне натрапника, а другото куче да изтълкува защитния език на тялото му като агресия. И да, може да последва битка. 

кучета агресияСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че ако имате по-малък домашен любимец, да го взимате на ръце всеки път, когато друго куче се приближи, може допълнително да засили агресивното поведение. С това действие вие съобщавате на питомеца си, че агресивното му поведение ще бъде възнаградено с обич. 

Решението за тези случаи е да държите питомеца си на повод, като се опитате да вървите отстрани, а не зад него. Така ще утвърдите позицията си на лидер и водач на глутницата му. Ако животното се хвърли към друго четириного, не изпадайте в паника, а дръпнете кучето си на страни, докато другото четириного отмине. Не позволявайте на животното да лае и да ръмжи и следете да не си взаимодействат отново. 

Виж още