Как да спрете кучето си да яде твърде бързо

куче яде Снимка: iStock

Н якои кучета сякаш всмукват храната си – оставяте им пълна паничка и едва 10 секунди по-късно тя е напълно празна. Сякаш съдържанието й се е изпарило! Ако вашият космат другар хапва с такава завидна скорост, то може би се притеснявате, че това може да му се отрази зле. И е факт, че подобно на преяждането, прекалено бързото хранене може да има потенциално сериозни последици за здравето на питомеца ви.

куче ядеСнимка: iStock

Поглъщането на твърде много въздух заедно с храната, може да доведе до дилатация на стомаха или подуване, което да повиши риска от усукване на стомаха – потенциално фатално състояние. 

Вижте още: Какво е подуване на стомаха при кучетата и защо е толкова опасно?

Dogsandcats.bg

За да избегнете това, време е да научите питомеца си на някои маниери по време на хранене, като на първо място- забавите темпото, с което той унищожава съдържанието на паничката си.

  • Спрете кучето си да яде твърде бързо, като му създадете пречки

Първата стъпка е да направите храната по-трудна за поглъщане. Можете да поставите нещо в паничката на домашния си любимец като по-малка купичка, топка за тенис или дори – голям камък. Уверете се, че каквото и да използвате, то е достатъчно голямо, за да не може животното да го погълне. Така кучето ви ще трябва да забави темпото, просто, защото ще трябва да се потруди повече, за да достигне до храната си.

куче ядеСнимка: iStock

  • Форма за мъфини

Опитайте да разпределите храната на кучето си във форми за мъфини. Правейки това, домашният ви любимец пак получава пълната си порция, но тя ще бъде разделена на по-малки части. Необходимостта да се мести от форма на форма също ще забави скоростта на поглъщане. 

  • Купичка за бавно хранене

На пазара можете да откриете различни съдове за бавно хранене, които ще накарат домашния ви любимец да яде по-бавно. Те работят на същия принцип както поставянето на топка или консерва в средата на купата му – животното е принудено да яде около препятствията и затова забавя.

куче ядеСнимка: iStock

 

Виж още