Как да вземем проба за изследване на урина на кучето си

куче пикае Снимка: iStock

В земането на проба за изследване на урина на куче може да бъде известно предизвикателство за много стопани на домашни любимци. Ветеринарните лекари често изискват урината да е прясна и съхранявана при определена температура, в специален стерилен контейнер. Задача, която е малко по-сложна, когато става въпрос за активно куче, на което няма как да обясните как да уринира по команда! Така че, логично възниква и питането: не може ли просто да вземем със себе си одеялото, върху което животното се е изпикало? Или салфетката, с която сме го попили от пода? 

Пробата от урината на кучето ви служи за проверка на много неща, включително:

  • Ако домашният ви любимец страда от инфекция на пикочните пътища, то в урината му ще се съдържа по-висок брой бели кръвни телца и/или бактерии;
  • Ако ветеринарният ви лекар подозира камъни в пикочния мехур или кученцето има проблеми с уринирането;
  • Мониторингът на нивата на протеин в урината може да е необходим при определени заболявания като бъбречна недостатъчност;

куче уринаСнимка: iStock

Ако попиете урина от пода или от килима, със сигурност в нея ще има бактерии. Мръсотията и влакната от хартиената салфетка или чергата могат да повлияят на протеина и разреждането на урината. Ако върху пода ви има почистващи продукти, това може да се отрази на броя и вида на наблюдаваните бактерии. За това е важно пробата от урината на домашния ви любимец да се съхранява във възможно най-чистия и стерилен съд, без никакви допълнителни химикали или примеси.

Dogsandcats.bg

Защо трябва да е прясна?

Колкото по-дълго урината преседява, толкова по-вероятно е в нея да се развият бактерии, дори ако първоначално е била чиста и това да повлияе на резултатите от изследването й.

проба уринаСнимка: iStock

Как да вземем проба от урината на домашния си любимец?

Признаваме, това е може би най-сложната част от целия процес. Ще ви е необходим контейнер за еднократна употреба (можете да го вземете от ветеринарния си лекар или да го закупите от близката аптека). Ще трябва да го поставите под пениса/вулвата на кучето си и да се опитате да уловите струя от урината му, когато той/тя пикае. Помага друг човек да държи домашния ви любимец на повод, докато правите това, за да не се налага да гоните животното из целия двор.

Имайте предвид, че кучето ви може да е доста объркано, че навлизате по този начин в личното му пространство, така че опитайте се да не го приемате лично, ако то се дърпа или бяга от вас. Бъдете търпеливи, концентрирайте се и насърчавайте животното да отиде до тоалетна, както обикновено.

Съвет: Помага да се опитате да съберете урина в моментите, когато животното обикновено пикае. Както и при хората, пикочният мехур на четириногите се пълни с течност през целия ден, докато те пият вода. А когато той е пълен, кучето изпитва желание да отиде до тоалетна, сигнализирайки, че е време да го изведете на разходка. Ако не успеете да хванете навреме питомеца си, може да се наложи да изчакате няколко часа, преди той или тя да има нужда да отиде отново.

проба уринаСнимка: iStock

Щом успеете да съберете достатъчно урина (браво на вас!), измийте ръцете си, поставете контейнера в хладилника (не във фризера!) и се постарайте да занесете пробата на ветеринарния си лекар в рамките на 24 часа (в идеалния случай). Не е нужно да поддържате урината хладна, ако отивате направо в кабинета на специалиста, но ако нямате възможност да го направите веднага, задължително я съхранявайте в хладилник. 

 

 

Виж още