Как успешно да запознаете кучето си с нови хора

куче Снимка: iStock

З апознанството с нови хора може да бъде важно за домашния ви любимец и тези, с които се среща. Правилното представяне гарантира, че питомецът ви ще се чувства сигурно и безопасно в компанията им, като същевременно прави положително впечатление.

Независимо дали имате младо кученце или по-възрастен домашен любимец, начинът, по който се справяте с тези запознанства, може да повлияе на поведението и комфорта на четириногия ви другар в различни социални ситуации.

Защо е важно да представяте кучето си на нови хора правилно?

Правилното запознаване на кучето ви с нови хора е от съществено значение поради няколко причини. Първо – помага за изграждането на социалните умения на косматия ви другар, което го прави по-малко тревожен в различна среда. Когато животното е представено на нови хора положително и контролирано, то се научава да свързва непознатите с добри преживявания, което намалява вероятността от страх или агресия. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

От друга страна, неглижираното представяне може да доведе до негативни последици. Кучета, които са принудени да взаимодействат без подходяща подготовка или са изложени на нетипични ситуации, с които не могат да се справят, могат да развият тревожност, страх или дори агресивно поведение.

Подготовка на кучето за срещи с нови хора

Подготовката е ключова, за да сте сигурни, че домашният ви любимец е готов да се среща с нови хора. Ето няколко съвета как да научите питомеца си да бъде по-спокоен в подобни ситуации:

 • Основно обучение 

Научете кучето си на основни команди като седни, стой и ела. Те могат да ви помогнат да контролирате четириногото по време на запознанство с непознати. 

 • Социализация

Постепенно излагайте кучето си на различна среда, звуци и хора. Започнете със ситуации с минимален стрес и постепенно увеличавайте нивото на излагане.

 • Положително подсилване

Използвайте лакомства и похвали, за да възнаградите кучето си, когато демонстрира спокойно и послушно поведение. Положителното подсилване помага за създаването на положителна асоциация с нови преживявания.

кучеСнимка: iStock

Освен това се уверете, че вашето куче се чувства комфортно и безопасно, преди да се срещнете с нови хора. Създайте спокойна среда и избягвайте да представяте питомеца си на непознати, когато е разтревожено или стресирано.

Стъпки за безопасно запознаване на вашето куче с нови хора

Ето подробните стъпки за плавен процес на представяне:

 • Изберете правилната обстановка

Най-добре е да изберете неутрална, тиха среда. Избягвайте пренаселени или шумни места, които могат да стресират питомеца ви.

куче гостиСнимка: iStock

 • Контрол на каишка

Дръжте кучето си на повод, за да имате контрол и да подсигурите безопасността му. Това ще ви позволи да управлявате поведението на животното и да предотвратите всякакви внезапни реакции. 

 • Спокойна енергия

Подходете към запознанството със спокойно и позитивно отношение. Кучетата могат да усетят вашата енергия, така че да останете спокойни им помага да не се стресират.

кучеСнимка: iStock

 • Бавен подход

Позволете на новия за кучето ви човек да се приближи бавно до него. Нека домашният ви любимец сам да започне контакта, водейки се от собственото си темпо.

 • Език на тялото

Обърнете внимание на езика на тялото на кучето ви. Признаците за комфорт включват: размахване на опашка, отпусната поза, любопитно изражение. От друга страна, сред признаците на дискомфорт са: свиване, ръмжене и оголване на зъбите. 

Ако вашето куче показва признаци на дистрес, направете крачка назад и му дайте повече време, за да свикне с новата ситуация.

Какво трябва и какво не трябва да правите, когато представяте кучето си на нови хора

 • Използвайте лакомства и похвали, за да подсилите положителното поведение;
 • Позволете на кучето си да се доближи до непознатите със своето собствено темпо;
 • Бъдете спокойни и позитивни по време на запознанството;
 • Не принуждавайте домашния си любимец да взаимодейства, ако показва признаци на страх или дискомфорт;
 • Не позволявайте на непознатите да претоварват кучето ви с внезапни движения или силни шумове;
 • Не пренебрегвайте езика на тялото и сигналите на домашния си любимец;
 • Разгледайте породи, известни със социалната си природа.

куче гостиСнимка: iStock

Какво да направите, ако кучето ви реагира отрицателно

Ако кучето ви реагира негативно по време на запознанството с нови хора, важно е да се справите със ситуацията спокойно. Вашата реакция може да повлияе на поведението на четириногия ви другар. За това – постарайте се да сте максимално хладнокръвни – така ще помогнете на домашния си любимец да се чувства сигурен. 

Ако четириногото показва признаци на агресия или страх, спокойно го изведете от ситуацията и му осигурете пространство, за да се отпусне. 

 

Виж още