Как да спрем мъжкото си куче да уринира върху мебелите ни

куче диван урина Снимка: iStock

З а нас урината на домашния ни любимец е просто течност с неприятна миризма, но за кучето ви това е като досие с информация, което то споделя с другите четириноги. Животните уринират неподходящо поради много причини, включително маркиране, безпокойство и медицински проблеми. 

Ако имате проблем с куче, което пикае върху мебелите ви, бъдете търпеливи и работете с домашния си любимец, за да го научите кое е подходящото време и място да свърши нуждите си.

куче диван уринаСнимка: iStock

Защо кучетата уринират върху мебели?

Маркирането чрез урина е различно от уринирането. Куче, което маркира, изпуска малки количества на стратегически места с цел да заяви териториални претенции към други четириноги. В съзнанието на домашния ви любимец вашият дом, диван, килими, двор – всичко това е негова територия. И ако нещо се промени (например животното отчете присъствието на друго куче), питомецът ви може да изпита нуждата да отстоява своя авторитет.

Dogsandcats.bg

Може би сте забелязали това, ако споделяте дома си с повече от едно куче или ако съберете две четириноги на едно място. Едното уринира, а другото – често го прави някъде над или около мястото, на което приятелят му току-що се е облекчил. Някои домашни любимци маркират в социални ситуации, като среща с нови хора или когато са на ново място. 

куче диван уринаСнимка: iStock

Докато при трети това поведение е маркер за тревожност, стрес или безпокойство – при промяна на рутината или конфликт, например. Интактните кучета са склонни да маркират с урина повече от кастрираните и стерилизираните. Често аромата на разгонено женско куче може да доведе до маркиране с урина от страна на мъжкия ухажор.

Потенциални медицински причини

Не всички проблеми с урината са свързани с маркиране. Може да има медицински причини за изпускането на домашния ви любимец върху мебелите ви, на които е необходимо да обърнете внимание. Инфекцията на пикочните пътища кара четириногите да уринират често в малки количества, както и да ближат гениталиите си повече от нормалното. Куче с инконтиненция не знае, че пикочният му мехур се изпразва, докато дреме до вас на дивана.

Някои медицински състояния и лекарства също могат да причинят често, понякога трудно за контролиране уриниране. Ако домашният ви любимец е особено покорен или се възбужда лесно, той може да е едно от онези животни, които се изпускат, когато ви поздравяват, играят или им се карате. Тревожността при раздяла също може да причини неподходящо уриниране. И накрая, някои кучета не са имали възможността да се научат на правилно поведение и не са придобили хигиенни навици.

куче уринаСнимка: iStock

Маркиране на кучето ни вкъщи – как да го ограничим?

Ако куче, което уринира върху мебелите в дома ви е проблем, с който искате да се справите, то едно от най-ефикасните решения е да кастрирате домашния си любимец. Макар да не е гарантиран лек срещу маркирането, особено ако поведението се случва от известно време, кастрацията, съчетана с подходящо домашно обучение е от решаващо значение.

Ако домашният ви любимец е свикнал да върши работите си навън, но все още се натъквате на издайнически знаци, че е уринирал там, където не трябва, заведете го на ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че няма физически или медицински проблем. Специалистът (при нужда) ще назначи правилния курс на действие, например – има лекарства, които помагат при инконтиненция.

куче уринаСнимка: iStock

Подсилване на домашното обучение

Може да се наложи да затвърдите основното домашно обучение, за да научите питомеца си кога и къде трябва да се облекчи. Изведете го навън на правилното място и го похвалете, когато свърши работата си. А ако го хванете „в крачка“, не викайте, а спокойно му кажете „не, навън“, а след това го изкарайте набързо, като го похвалите за добре свършената работа.

Ако кучето ви уринира върху мебелите навън (в двора ви, например), опитайте се да свържете тази зона с храна или лакомства, за да сведете до минимум връзката с маркирането. Ако това не проработи, опитайте да блокирате достъпа му до тази зона или му дайте нещо друго, към което да насочи вниманието си. 

Хвалете, не наказвайте

Наказването на кучето ви за уринирането на неподходящи за целта места е безплодно, както и опитите да го предпазите от развитие на подобно поведение. Позволете на питомеца си да маркира при ежедневните си разходки, тъй като възпрепятстването му да го прави може да увеличи разочарованието и да го принуди да го прави по-често у дома.

Не наказвайте и не му се карайте, ако установите, че се е изпуснал: викането и търкането на носа му ще го обърка в най-добрия случай и ще го научи да се страхува от вас – в най-лошия. Просто почистете бъркотията е ензимен почистващ препарат. Избягвайте почистващ препарат на основата на амоняк, защото може да го привлече към същото място.

куче диван уринаСнимка: iStock

Вижте още:

Как да премахнем миризмата на кучешка урина с помощта на оцет

Виж още