Как грижата за куче може да ви помогне да се справите със скръбта

куче човек тъжен Снимка: iStock

А ко изпитвате скръб – било то заради загубата на работа, смъртта на близък човек, голямо разочарование в живота или края на любовна връзка – вероятно търсите утеха. Един от начините, по който хората се справят с тези моменти на депресия, тревожност и безперспективност, е като си вземат куче. Защо го правят? Да, несъмнено е приятно да имаш космато другарче, което да гушкаш. Но далеч не е само това, пишат от Dodtime. Защото четириногите инстинктивно усещат, когато стопанинът им страда. И да, те четириногият ви другар е готов да ви осигури точно подкрепата, от която имате нужда. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Ето защо да си вземете домашен любимец може да бъде най-добрият начин да се справите със скръбта. 

Емоционалната интелигентност на кучетата

Ново изследване по темата предполага, че кучетата, независимо дали става въпрос за специално обучени и сертифицирани животни за емоционална подкрепа или осиновено от близкия приют четириного, влияят положително на своите собственици по време на бурни емоционални периоди. 

Dogsandcats.bg

Колийн Дел, председател на One Health and Wellness и професор в университета в Саскачеван, е водещ автор на проучване, което показва, че едва 10 минути, прекарани с кученце, намаляват чувството на болка и тъга у хората.

„Когато загубим значим за нас човек... много хора споделят, че прибирането вкъщи в края на деня, това, че никой не ги чака у дома, е едно от най-трудните неща, свързани със загубата. Да имаш куче, което да те поздрави, променя нещата“, коментира тя пред CNN. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Наличието на куче мотивира хората да излизат повече от дома си, да се раздвижат и да пренасочат вниманието си. Четириногите са действително добре в това да живеят за момента. Това ни отдалечава от мисли за миналото и ни разсейва от перспективата за бъдещето. Защото кучето иска разходка – сега, иска да яде – сега, иска вниманието ви – точно в този момент. 

Това, че се чувствате смазани от скръб или имате отчаяна нужда от утеха, не означава, че трябва да вземете куче, без преди това да помислите обективно по въпроса. Трябва да сте сигурни, че имате енергията и способността да се посветите на новия четириног член на семейството, който ще се нуждае от вас толкова, колкото и вие от него. Има и определени породи, които са по-способни да ви осигурят емоционална подкрепа, в сравнение с други. 

„Макар че четириноги от всякаква порода или произход могат да помогнат на хора, изпаднали в тежка емоционална криза, някои четириноги са известни със своя спокоен, лоялен и привързан темперамент – нещо, което действа невероятно утешително на всеки, който в момента скърби“, коментира Бил Ламбърт от Kennel Club каза пред Country Living.

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Специалистът препоръчва Нюфауднлед и Голдън ретривър за тези, които търсят куче за емоционална подкрепа. От Kennel Club предлагат и Стафордширски бултериер, Унгарска визла, Малтийска болонка и Ирландски вълкодав. 

Въпреки това, ако породата за вас няма значение, можете да посетите близкия приют, където куче извън гореспоменатите породи може да плени сърцето ви. „Поведението и отношението на всяко четириного зависи от неговото обучение, социализация и индивидуална личност“, отбелязва Ламбърт. 

В крайна сметка, докато отделяте време и внимание за грижите и просто обичате домашния си любимец, тази обич вероятно ще бъде реципрочна. А новата връзка ще ви помогне да преминете през трудния период, в който сте изпаднали. 

куче човек тъженСнимка: iStock

 

Виж още