Как кучето избира любимата си играчка?

куче Снимка: iStock

Д омашният ви любимец се радва на разнообразие от играчки, но ако ви помолим да посочите една, която му е любима, то едва ли ще се затрудните в избора си. 

Въпреки че знаем коя е обаче, това далеч не означава, че разбираме защо това е така. Да, често логиката зад предпочитанията на четириногите ни другари се губи. За това и решихме да се разровим малко в психиката на домашните си любимци, за да разберем повече за това как те избират любимата си играчка.

куче играчкиСнимка: iStock

Повечето кучета предпочитат играчки, които издават шум, но не прекалено силен и постоянен

Кучетата са еволюирали от вълци, а това означава, че дълбоко у тях има заложени хищнически инстинкти. Меките играчки, които издават шум, им напомнят за плячка, което стимулира именно тази им дива природа. Така че, ако забележите, че питомецът ви играе само с определен предмет, който издава шум при стискане или такъв, който е достатъчно мек, за да го дъвче, то можете да благодарите на неговите предци вълците!

Dogsandcats.bg

И тъй като тези играчки имат известна устойчивост, те могат да задържат вниманието на четириногия ви другар за по-дълго време спрямо тези, които не стимулират хищническите му инстинкти.

куче играчкиСнимка: iStock

Какво казва любимата играчка на кучето ви за неговата личност?

Очевидно е, че има стотици различни играчки за кучета и по-голямата част от тях издават определен шум. Но това все още не обяснява как четириногите избират любимата си?

Истината е, че освен хищническите си инстинкти, има и други водещи фактори и критерии, които обуславят предпочитанията на четириногите към определени играчки пред други. 

  • Плюшени играчки

Някои кучета се забавляват най-много с плюшки, като дори ги носят нежно в уста или се гушкат в тях. Лабрадорите са известни с тези си предпочитания. 

куче играчкиСнимка: iStock

Съществува теория, че плюшените играчки напомнят на четириногите за техните братя и сестри. Според нея майките, която се е разделила с малките си преди да бъдат отбити, може да иска да се сгуши в нещо, което й напомня за тях.

  • Разкъсване на играчки

Кучета, които не само обичат играчките си, но и не се спират, докато не ги разкъсат на парчета, може да имат по-силно развит хищнически инстинкт. 

  • Донасяне на играчки

Някои кучета сякаш могат да тичат и носят топката си с часове – те сякаш не могат да се наситят на тази игра! При тях също основен движещ фактор е хищническия инстинкт.

куче играчки унищожениеСнимка: iStock

  • Пъзели играчки

Знаем, че кучетата са силно мотивирани от храна и лакомства. Въпреки че в днешни дни те разчитат на нас за прехраната си, техните предци е трябвало да се борят за всяка хапка. За това и играчките тип пъзел (със скрито вътре лакомство) са толкова актуални – те могат да държат животното фокусирано с часове, докато не извади всичко! 

Най-важното качество, което прави една играчка любима за вашето куче... сте самите вие!

Кучетата могат да се отегчат от играчките си, ако трябва да си играят с тях сами. Въпреки това, веднага щом се присъедините, вниманието им мигновено ще се върне! Участието на любимите им хора в игрите е от голямо значение за четириногите, включително и когато става въпрос за избор на любима играчка.

Когато дадете на домашния си любимец определена играчка, това е момент, който е щастлив и специален за него. И тази асоциация остава. 

 

Виж още