Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

куче Снимка: iStock

В сички сме чували или чели истории за кучета, които намират пътя си към дома, намирайки се на километри далеч от всичко познато. Домашните ни любимци са известни с мощното си обоняние, което им помага да се ориентират и да проследят дирята, която ще ги отведе до желаното от тях място. Разбира се, съществуват и други, по-малко известни, но пък – доста любопитни фактори, които им помагат да се приберат вкъщи. 

Повече за това: Как изгубените кучета намират пътя към дома си

Знаем, че четириногите ни другари разчитат на сигнали като миризма – особено, когато са близо до дома си. Косматите ни спътници притежават своя „карта на ароматите“, която обхваща определен периметър около мястото, където живеят. Когато са се отдалечили на сравнително близо разстояние, те я използват, за да намерят пътя си обратно. За това – дори кучето ви да се отскубне и избяга, ако е на по-малко от 3 км от познат за него район, то шансовете да се загуби са далеч по-малки. 

Кучешкото обоняние – тази необятна вселена

Едно от нещата, които собствениците на четириноги, които често возят любимците си в кола може да са забелязали е, че животните сякаш видимо се ободряват, когато наближите дома си. Без значение е дали возите животното на задната седалка или на пода на мястото до шофьора, където то не може да вижда отвън, явно е, че не сигналите на околната среда са това, което дава знак на домашния ви любимец, че скоро ще си е вкъщи. Тогава как го прави?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как се получава така, че без да вижда познати улици или блокове, косматият ви спътник знае, че е близо до дома си?

Едно куче няма как да предположи точно откъде ще минете с колата си на път за вкъщи (в случай, че си мислите, че домашните любимци са в състояние да се ориентират по броя завои или светофари). Доказателство за това е факта, че животното може да се развесели и ентусиазира, когато е близо до дома, дори ако идвате от друга посока или сте поели по маршрут, по който обикновено не се движите. И така, как се случва това?

Специалистите са единодушни, че всичко опира до невероятното обоняние на кучето. Именно чрез него то получава знанието къде се намира. Може да си мислите, че вашият квартал не мирише по-различно от останалата част от града ви – и за вас вероятно е така. Но що се отнася до косматия ви другар – всеки уличен ъгъл има свой, специфичен аромат.

Обонянието на кучето е толкова мощно, че може да открие една част от трилион, което би било капка течност в 20 плувни басейна с олимпийски размери.

За това – не е никак чудно, че дори при затворени прозорци на колата, носът на домашния ви любимец му дава сигнал за познати и непознати миризми – в зависимост от различните зони, през които шофирате. А няма по-приятен аромат за домашния ви любимец, от този на района, където живеете. 

кучеСнимка: iStock

Защото в дома си, заедно със своя човек, четириногото се чувства най-спокойно, комфортно и щастливо. Именно на радостта от приближаването на познатото се дължи и оживеното поведение на косматия ви приятел. Удивително мило, нали?

Виж още