Как изгубените кучета намират пътя към дома си

куче в гората Снимка: iStock

В секи любител на куче поне веднъж е чувал магическата история за това как изгубен домашен любимец, изплъзнал се от каишката си и липсвал с дни, е успял да намери обратно пътя си към дома. И макар да ни се иска да вярваме, че всяко четириного може да се върне обратно при стопаните си по някакъв „чудодеен, негов си начин“, няма как да не се запитаме:

Как точно изгубените кучета намират пътя към дома си – дори от много далеч?

Ново проучване на чешки учени, цитирано от American Kennel Club (AKC) хвърля известна светлина по този въпрос

Кучетата се движат с помощта на магнитни полета

Dogsandcats.bg

За целта на експеримента учените са оборудвали 27 кучета от 10 различни породи с камери и GPS нашийници. Проведени са общо 622 опита, като първоначално четириногото се разхожда в компанията на собственика си в гората, пуснато от повода си. Щом засече и подгони плячката си (движещо се животинче, шум или друго куче), стопанинът му оставал на място, докато любимецът му се отдалечавал през непознатата гориста местност. 

Екипът, провел експеримента установил, че много от кучетата действително използвали мощното си обоняние за навигация, а 60% от животните следвали изходящия си маршрут, проследявайки собствения си аромат. 

Това, разбира се, е очаквано. Но в една трета от случаите кучетата направили нещо, което искрено учудило учените. В началото на пътя си обратно към дома, четириногите бягали около 20 метра по оста север-юг, независимо дали техният собственик се е намирал на север или на юг от тях. След това животните се отправили по изцяло нов маршрут, различен от този, по който са минали на идване. 

кучета в горатаСнимка: iStock

Според учените тези първи метри са послужили като „компас“ на кучетата, помагайки им да се ориентират. И става още по-интересно – животните, които са заложили на този метод за локализиране са завършили изпитанието значително по-бързо от кучетата, които са се върнали до дома си по изходящия маршрут, използвайки за опора собствения си мирис. 

Накратко: Една от невероятните способности на кучетата, които им помагат да намерят пътя си към дома сякаш произлиза от способността им да откриват магнитните полет

Какво можем да научим от магнитните „супер сили“ на кучетата?

Изследователите са категорични, че са необходими повече подобни експерименти и проучвания, за да се разбере как точно косматите ни другари използват способностите си да улавят магнитните сигнали. Но домашните ни любимци далеч не са единствените, надарени с подобни умения. 

„Установено е, че широк спектър от организми имат „магнитно чувство“ или така наречената магниторецепция, която се използва за пространствена ориентация и навигация“, коментира Катерина Бенедиктова, изследовател и участник в проучването. Това се отнася за гълъбите и прелетните птици, морските костенурки, земноводните и насекомите. 

Макар навигацията на базата на магнит да е изследвана и при някои диви бозайници като бизони, зебри и китове, като цяло кучетата остават слабо представени в тази област.

Струва си да попитаме – защо хората не са се опитали до момента да изследват по-качествено и задълбочено този аспект от поведението на домашните ни любимци? Възможно ли е да се боим да признаем, че нашите космати приятели имат способности, датиращи от техния живот преди да бъдат опитомени от хората? И че по някакъв начин те все още могат да се адаптират към живот в дивата природа и да оцелеят без нашата помощ?

куче в горатаСнимка: iStock

Трудно е да се отговори на всички тези въпроси, категорични са учените. А и не е доказано, че това важи за всички породи четириноги. Въпреки това общият смисъл е ясен – вероятно повечето домашни кучета имат силата и умението да получават магнитна информация. 

Любителите и собствениците на кучета не бива да се страхуват от това да открият и разпознаят различни аспекти от уникалния им характер. Те наистина са необикновени животни и ние трябва да се грижим за тях, да ги пазим и обичаме. Но четириногите ни приятели са същества със собствен характер, поведение и външност. Не трябва да се опитваме да им придаваме човешки характеристики“, коментира още Бенедиктова.

Безспорно това изследване, макар и ново, е доста любопитно. Но

способността за самонасочване на кучетата и безпогрешният им нюх, който им помага да намерят пътя си към дома, се славят години назад. 

По време на Първата световна война някои породи като Бордър коли, Еърдейл териер, Староанглийска овчарка и ретривъри са били използвани за пратеници, които да носят съобщения между бойния щаб и оковите на Западния фронт. Това е било умение не само на породистите, но и на смесените породи четириноги, чиито услуги се смятали за незаменими. Кучетата можели да се движат по различни терени, да изминават големи разстояния и да покриват участъци, където превозните средства нямали достъп или можели да попаднат директно под обстрела на врага.

куче в горатаСнимка: iStock

Дори и да не вярвате, истина е, че ако се загуби сред природата, шансът домашният ви любимец да се върне при вас е много голям. Как – само той си знае! На нас ни остава само щастието, че кучето ни е обратно при нас. И усещането, че има още много неща, които тепърва ще научаваме за милото ни куче!

Виж още