Как овесените ядки помагат на кучета с диария

куче овесени ядки Снимка: iStock

Е дна от най-здравословните закуски за хората е овесена каша. Достатъчно хранителна, за да ви държи сити цяла сутрин, тя е с ниско съдържание на мазнини, като същевременно е богата на фибри. 

Поради доказаните при хората ползи за храносмилането, овесените ядки имат репутацията на добра алтернатива, когато човек страда от разстроен стомах. А питате ли се, дали същото не важи и за домашните ни любимци? 

Могат ли кучетата да ядат овесена каша?

Овесът е често срещана съставка в храните за кучета, така че краткият отговор на този въпрос е да. Въпреки това, много от съставките, с които хората приготвяме овесените ядки, са трудни за смилане при кучетата и понякога – дори могат да са токсични.

куче овесени ядкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Овесените ядки са добър вариант за кучета, които имат непоносимост към пшеница и зърнени храни, тъй като са лесни за усвояване от организма и достатъчно меки, за да предотвратят по-нататъшни стомашни проблеми. Богати на мастни киселини и витамини, те спомагат за поддържането на здрава кожа и козина. 

Ако приготвяте овесена каша за кучето си – като лека закуска или поради раздразнен стомах, уверете се, че я сервирате на стайна температура и я готвите във вода, а не в мляко. Без добавки на захар, сушени плодове и аромати. 

Да, знаем, че това звучи като доста скучен начин да хапваме овесени ядки, но не забравяйте, че домашният ви любимец не разполага с вкусови рецептори, близки до вашите. Или казано с други думи – то никак не се интересува, че кашата е приготвена във вода и със сигурност няма да му липсва сладостта й. 

Овесената каша помага ли на кучета с диария?

Тъй като овесът е богат на протеини и фибри, той може да бъде полезен за кучета с диария по много начини. От една страна, протеинът помага за възстановяване на енергията. Второ, фибрите абсорбират течността в храносмилателния тракт, за да се формират твърди и здрави изпражнения. 

куче болноСнимка: iStock

Когато домашният ви любимец е болен, може да се окаже трудно да го нахраните добре, а понякога – дори изобщо. И тъй като обикновеният овес е толкова лесен за храносмилане, консумацията му е добър начин животното да поеме някои от витамините и минералите, от които се нуждае, без допълнително да се влошава състоянието му. 

Какво е препоръчителното количество овесени ядки за кучетата?

Овесените ядки следва да са добавка, а не заместител към пълноценната и здравословна диета на домашните любимци. Така че, като цяло няколко супени лъжици обикновена овесена каша със стайна температура са достатъчни, за да помогнат на животното да извлече ползите, без никакви отрицателни странични ефекти. 

Ако давате овесена каша на кучето си като заместител на основното му ядене, за да облекчите диарията му, правилото е около 1 супена лъжица на всеки 10 кг телесно тегло. Това ще бъде съвсем достатъчно, за да се усвои лесно, без да причини подуване или други проблеми на животното. 

куче овесени ядкиСнимка: iStock

Забележка: Ако до момента кучето ви не е яло овесени ядки или ако знаете, че е предразположено към хранителни алергии, в частност – към зърнени храни, препоръчваме ви да не го храните с овесени ядки за първи път точно в момент, когато стомахът му е разстроен. Неочаквана алергична реакция може да влоши състоянието му.

 

 

 

 

Виж още