Как работят пробиотиците при кучетата

куче лекарство Снимка: iStock

П робиотиците стават все по-популярни напоследък и дори не би било пресилено да кажем, че са на мода в наши дни. Понякога дори ни изглежда, сякаш не можем да избягаме от реклами за кисело мляко и пробиотични добавки, които насърчават редовността при изхождане или помагат при стомашно-чревни проблеми, нали?

Ежедневното изтъкване на толкова колко ползи имат за нас пробиотиците няма как да не ни накара да се замислим – дали те не крият ползи и за домашните ни любимци?

кучеСнимка: iStock

Микробиомът

Dogsandcats.bg

Пробиотиците със сигурност имат място в грижата за здравето на кучетата ни – не като лек за всичко, а като начин за подпомагане на различни телесни функции.

Преди да обсъдим сферите на приложението им, свързани с отглеждането на четириногия ни другар обаче, би било полезно да разберем малко повече за микробиома. Четириногите (както и всички животни, включително хората) имат определен баланс на микроорганизми в стомашно-чревния си тракт, които придобиват още с раждането си. Кучешкият GI микробиом съдържа различни форми на полезни бактерии и подобни микроорганизми, които помагат на домашните ни любимци по няколко начина, включително:

 • Подпомагане на храносмилането
 • Защита срещу вредни микроорганизми
 • Регулиране на метаболизма
 • Осигуряване на витамини за хранителни ползи
 • Подпомагане на имунната система

Съществуват дори доказателства, че микробиомът играе роля в психичното здраве. Според учените от Колежа по ветеринарна медицина на университета Корнел, стомашно-чревният тракт и мозъкът на вашето куче са в постоянен контакт, а „добрите“ и правилни микроорганизми в червата могат да подпомогнат умствената и емоционална регулация. 

куче болноСнимка: iStock

Чревният микробиом на домашния ви любимец може да стане дисбалансиран поради редица причини, включително заболяване, употреба на фармацевтични продукти, стрес или недохранване. За щастие, пробиотичните добавки могат успешно да помогнат за възстановяването на полезните бактерии и да подобрят значително здравето на животното. 

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са полезни бактерии, които поддържат здрав чревен микробиом, попълвайки здравите бактерии, когато възникне дисбаланс. Тези продукти могат да съдържат един или повече щамове полезни бактерии, много от тях включват различни щамове на  Bifidobacterium и Lactobacillus.

Пробиотиците има в много ферментирали храни и напитки като кисело мляко и кефир, но млечните продукти не са идеален избор за кучета, особено в големи количества. Има и някои марки търговски храни, в чиито гранули се съдържат пробиотици, предлагат се и като хранителна добавка, която може да се дава профилактично или терапевтично на четириногите.

В търговската мрежа те често са под формата на капсули, пасти, сашета или дъвки. Пробиотиците могат да се добавят към кучешка храна или да се дават директно през устата.

куче лекарствоСнимка: iStock

Как пробиотиците могат да помогнат на кучето ви?

Пробиотиците за кучета действат чрез добавяне на полезни бактерии към чревния тракт, като по този начин поддържат здрав микробиом. Както здравите четириноги, така и тези, диагностицирани с определени медицински проблеми, могат да се възползват от пробиотично лечение. Вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча продукти, които да помогнат на косматия ви приятел за:

 • Справяне със стомашно-чревни проблеми като диария
 • Възстановяване на стомашно-чревния микробиом след употреба на антибиотици или стероиди
 • Стрес и/или безпокойство
 • Алергии
 • Кожни заболявания
 • Проблеми с бъбреците
 • Чернодробни заболявания
 • Нарушения на имунната система (използвайте с повишено внимание при тежки случаи)

Важно е да разберете, че сами по себе си пробиотиците обикновено не са достатъчни за лечение на тези заболявания. Те обичайно вървят заедно с друг вид терапия, назначена от специалист.

кучеСнимка: iStock

Избор на пробиотици за вашето куче

На пазара има различни пробиотични добавки за хора и домашни любимци. Въпреки че може да ви изглежда очевидно, най-добре е да използвате специфичните продукти, които са специално предназначени за домашни любимци, а човешките им еквиваленти да запазите за себе си. 

Малко вероятно е човешките пробиотици да навредят на косматия ви другар, но в повечето случаи те просто ще бъдат неефективни, защото кучешкият микробиом се различава от нашия собствен. 

Когато избирате пробиотик, важно е да се уверите, че продуктът е произведен от реномирана компания. Хранителните добавки не отговарят на същия стандарт като лекарствата, отпускани с рецепта, така че информацията, която ще откриете на етикета, може да не е съвсем точна. Вашият ветеринарен лекар най-добре може да ви помогне в избора на точен продукт за вашето куче.

човек кучеСнимка: iStock

Имат ли пробиотиците странични ефекти при кучетата?

Възможно е някои кучета да изпитат храносмилателен дискомфорт, диария, подуване на корема, газове, запек или гадене в първите дни след започване на прием. Тези симптоми обикновено отшумяват в рамките на няколко дни. 

Пребиотици срещу пробиотици

Пребиотиците и пробиотиците лесно могат да бъдат объркани, главно, защото работят заедно в тялото ни. Най-точно казано, „пребиотиците са фибри, с които се хранят пробиотиците“. Вашият ветеринарен лекар може да препоръчва специфична диета или добавки на фибри, за да подпомогне подхранването на микробиома на домашния ви любимец, като по този начин ще помогне на пробиотиците да работят по ефективно. 

Предупреждения и предпазни мерки

Добрата новина е, че пробиотиците се считат за безопасни за кучета, дори ако няма видими ползи при лечението на здравословните им проблеми. 

куче човекСнимка: iStock

Случва се някои четириноги да са чувствителни към определен продукт, което да причини временно диария или повръщане. Въпреки че няма да навредят на косматия ви другар обаче, забравяйте да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да използвате каквито и да било добавки или лекарства за вашето куче.

 

 

 

Виж още