Как се правят футболни залози?

футбол Снимка:

З апалените почитатели на най-великата игра биха приели едва ли не като обида питането в заглавието. Едва ли не всеки втори  фен на футбола се смята и за специалист при прогнозите. Е, може би прекаляваме с това сравнение, но е факт, че голяма част от аудиторията в днешно време следи мачовете не само заради красотата на играта, а и заради безбройните възможности за залози. И с това наистина не преувеличаваме, тъй като в платформа като Alphawin опциите са предвиждане наистина трудно могат да се преброят - те са буквално хиляди всеки ден.

А и видовете предвиждания също стават все повече и по-разнообразни. Когато говорим за футболни залози, може да става дума за единични прогнози или за колонки. Все по-актуален вариант е и популярният вече сред потребителите бет-билдър - това е своеобразен множествен залог, който обаче засяга събития в рамките само на един мач. Така че неопитните или позабравилите може и да имат нужда от разяснения как се поставят футболни прогнози в системата на онлайн оператор.

В интернет има много повече от 1Х2

Още докато основният вариант за предвиждания бяха наземните букмейкърски пунктове, вече започнаха да се появяват и опции, различни от базовите. И в онлайн платформите отново сериозен акцент пада върху крайния изход от мача, но вече има много повече алтернативи от избора между трите знака - 1 Х 2. За представителите на по-новото поколение уточняваме, че върху хартиените фишове така се отбелязват съответно победа за домакина, равенства и победа за госта.

Какви пазари предлагат букмейкърите в интернет освен тези за изход на мача след 90 минути:

Dogsandcats.bg
  • Двоен шанс
  • Точен резултат
  • Резултатност в двубоя
  • Двата отбора да отбележат гол
  • Прогнози за полувреме
  • Индивидуални предвиждания
  • Хендикап

Това са групи от предвиждания, които могат да се разбият допълнително на множество варианти. Да вземем за пример прогнозите за резултатност - най-стандартната опция е да се използва линия от 2,5 гола с два варианта - Под и Над (преведено на ежедневен език - по-малко от 3 гола и повече 2). Но има възможност да се използват и други разделителни линии - 1,5 или 3,5. Не е само това - може да се потърси и прогноза за точен брой голове. За целия мач, за полувреме или конкретно на сметката на някой от замесените отбори.

Така че разнообразието от пазари е наистина главоломно. В менюто на мач от топ 5 първенствата на Европа наличните селекции могат да бъдат буквално стотици. Изборът пред потребителите е огромен, за да могат оптимално да подберат и маркет, и коефициент за него. Тук идва първото “едно наум” - няма как да се комбинират взаимоизключващи се предвиждания в едно предвиждане, а и не се гледа с добро око от оператора, ако се пускат като единични залози. 

Сингъл или колонка - кой вариант е по-добрият

Това са двата основни вариант за игра. При единичния залог се спираме само на една селекция - може да е победа на Жирона като гост на Валенсия, може да е повече от 2 гола (над 2,5 във фиша) в мача между Борусия Мьонхенгладбах и Вердер Бремен, или пък защо не просто да се прогнозира, че Джанлука Скамака ще вкара гол за Аталанта в мача срещу Фиорентина. При колонката всичко посочено може да се комбинира, като коефициентите на избраните варианти се акумулират помежду си.

Няма еднозначен отговор коя опция е по-добрата. Плюсът на сингъла е, че всичко зависи само от едно предвиждане. Ако то е вярно, носи печалба, ако не - парите са загубени. Но не зависи от нищо друго. А при множествените залози 4 от 5 селекции може да са предвидени точно, но последната да “избяга” и така “изгаря” всичко. Но пък умножаването на коефициентите в колонката означава и по-висока обща възвръщаемост, което е предимството на този тип залози. 

Разбира се, има и възможност за използване на системи - опция, позната на познавачите от “старата школа”. Така селекциите се групират в няколко колонки и една или дори две грешки пак оставят шанс да се постигне успех. Да, но пък при системите се изискват и повече средства, тъй като се залага не на един, а на няколко множествени залога.

Модерните функции в играта са от полза на потребителите

И тук стигаме до една опция, която играчите си представяха години, преди да стане факт. Можем да открием с названия като Създаване на залог, Build a Bet, Bet-Builder и подобни. При този вид предвиждания се подбират селекции само от един футболен мач, като трябва да се активира тази функция в менюто му. Естествено, задължително е да се изберат поне два пазара, а максимумът може да бъде фиксиран на 10, 12 или друг брой в зависимост от самия оператор.

Да го обясним нагледно. Спираме се на двубоя Манчестър Юнайтед - Брайтън, като си представяме, че няколко предвиждания имат потенциал за успех. Набелязваме през първото полувреме да бъде отбелязан максимум един гол (под 1,5), Брайтън да не загуби мача след 90 минути, както и в срещата да бъдат изпълнени повече от 7 корнера (над 7,5). Няма нужда да пресмятаме каква би била възвръщаемостта, защото след като се спрем на избраните опции, системата ги калкулира автоматично.

А бет-билдърът е само една от модерните функции при интернет букмейкърите. Сред любимите инструменти на потребителите е Затваряне на залог. Известна още като Cash Out, тази опция предоставя възможност на потребителите да финализират определена прогноза, преди да е ясен изходът от нея, като при това имат шанс да вземат и някаква печалба (но не максималната възможна). Все пак не трябва да се прекалява с използването на тази функция, защото компаниите следят това и могат да я блокират за някои потребители.

Има и комплименти от страна на букмейкъра, които буквално играят ролята на бонуси. Това например е опцията за Ранно изплащане - ако е направена прогноза за победа на единия отбор и той поведе с 2 гола, то по сметката се изплаща пълната печалба. Дори и впоследствие да се стигне до изравняване или пълен обрат, това не отнема преведената сума от клиента. Има и опции за връщане на залог при нулево равенство, застраховка на колонка или пък “помпане” на печалбата при множествено предвиждане.

Познавачите имат огромен избор, само от тях зависи как планират бюджета си за залагания и как да го използват за отделни прогнози. Естествено, при футбола не говорим за чист късмет, защото запалените почитатели познават играта, следят формата на отборите и изобщо има известна степен на предвидимост. Но в крайна сметка и това е хазарт, така че потребителите трябва да са наясно, че букмейкърът е направил много прецизни изчисления какви са рисковете, за да предостави съответните коефициенти на клиентите си. Шансовете са много, но на никога не е обещана печалба.