Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

куче Снимка: iStock

Д ехидратацията при кучетата може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За нас може да изглежда странно защо домашния ни любимец понякога отказва да пие вода, макар че изглежда жаден, но ще се учудите колко често срещана е тази ситуация. 

Колкото и да следим и да се стараем косматият ни другар да е добре хидратиран, спрямо нуждите на тялото му и количеството упражнения, които извършва, понякога четириногите могат изведнъж да спрат да пият вода. И е съвсем нормално това да ви разтревожи.

За това, заедно със специалистите от AnimalWised, решихме да разгледаме възможните причини, които карат косматия ви другар да не пие вода. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо кучето ми не пие вода?

Има редица причини, поради които кучето ви може да спре да пие вода. Нека разгледаме заедно по-често срещаните от тях:

 • Липса на активност

Бездействието може пряко да повлияе на жаждата на вашето куче. Например, ако денят е по-хладен и четириногото е излязло само на кратка разходка, разбираемо е, че може би не е жадно. Ако обаче е лято и сте прекарали часове в игри и забавления на открито, но четириногият ви другар все пак отказва да пие вода, тогава това е основателна причина за притеснение. 

 • Смяна на водата

Кучетата са същества на рутината. Те обичат да имат установен график, около който се върти денят им – това ги кара да се чувстват по-спокойни и им създава чувство на комфорт. Домашните ни любимци свикват бързо кога е време за разходка, къде стои леглото им, щом искат да се оттеглят да починат и къде държите лакомствата им. За това, ако сте сменили местоположението на паничката или течността в нея е различна (например – сипали сте минерална вместо чешмяна вода), това веднага ще бъде отбелязано от животното. И ще му трябва време, за да свикне с новостите. 

 • Нова среда

Често се случва кучета, поставени в нова среда, да откажат да се хранят или да пият вода. Всяка промяна на обичайната рутина, както споменахме по-горе, се отразява неминуемо върху поведението на четириногите ни другари. Повечето домашни любимци имат нужда от малко време, за да свикнат с новото място. 

кучеСнимка: iStock

Например, има някои кучета, които отказват да пият вода, когато са навън на разходка, дори когато носите с вас специална купичка. Щом пристъпят прага на дома ви обаче, първата им работа е да пресушат своята паничка с живителна течност. Докато други – нямат никакъв проблем с приемането на вода в нова среда. Това зависи от индивидуалността на четириногото.

 • Възраст

Известно е, че по-възрастните кучета пият по-малко вода в сравнение с по-младите. Това обикновено е така, защото движението и физическата активност при тях са по-малки. При тях често има и липса на апетит. Въпреки това, като техни отговорни стопани, наша работа е да се уверим, че дори достигнал в „златните си години“, косматият ни другар е достатъчно добре хидратиран, яде и приема достатъчно вода, за да води здравословен и щастлив живот.

кучеСнимка: iStock

 • Травма

Друга причина, поради която кучетата могат да спрат да пият вода изведнъж, може да е минала травма. Четириногите ни другари се учат чрез асоцииране. И за съжаление, ако свържат нещо, някого или определено място с негативно преживяване, ще им трябва известно време, за да променят тази асоциация и тя да се превърне в нещо положително, за да преодолеят травмата.

Негативната ситуация, която е отключила травмата, може да е свързана с момента на пиене на вода – някой е прекъснал кучето, уплашил го е, настъпил го е случайно, крещял му е и тн. Животното може неправилно да свързва пиенето или купата си с вода с нещо лошо, за това ще се нуждае от вашата помощ и търпение, за да се отпусне отново и да разграничи неприятните спомени.

 • Здравен проблем

Последната и най-сериозна причина кучето ви да отказва да пие вода, е свързана със здравословен проблем. Сред по-често срещаните такива са диабет или проблеми с бъбреците. Ако косматият ви другар спре да пие вода и да яде, а междувременно забележите, че изпитва болка, дискомфорт или демонстрира друго, необичайно поведение, то не бива да отлагате дълго посещението при ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

Как да стимулираме кучето си да пие повече вода

Има няколко начина, чрез които да помогнете на домашния си любимец да остане добре хидратиран дори, когато сам не се усеща, че има нужда да утоли жаждата си.

 • Заведете го на ветеринарен лекар

Най-добре е първо да изключите здравословните проблеми. Това не важи само в случаите, когато кучето отказва да пие вода, но и при всяка по-рязка промяна в поведението на животното. 

 • Увеличете нивата на активност

Опитайте бавно да увеличавате продължителността или количествата на разходките на вашия домашен любимец всеки ден. Уверете се, че винаги имате под ръка прясна вода, за да му дадете щом забележите, че се задъхва и е видимо жаден.

 • Почистете купата с вода

Както винаги, не забравяйте да почистите купата за вода на кучето си със сапун и гореща вода, за да премахнете всички останали бактерии. По този начин ще гарантирате, че четириногото няма да се разболее и ще го насърчите да пие повече прясна, чиста вода. 

В идеалния случай – сменяйте водата в паничката на кучето си поне веднъж на ден. Защото, точно като нас, и нашите домашни любимци предпочитат прясна, хладка вода. 

 • Сменете водата или купата

Друга идея е да смените вида на водата – редувайте минерална с чешмяна, например. Ако домашният ви любимец не харесва вкуса на водата, то може да започне да проявява интерес към нея, когато я смените с друга. В случай, че косматият ви другар свързва купичката си с травма, опитайте се да смените самия съд. Може би това ще помогне на животното и то ще се увери, че всичко е наред.

Вижте още: Колко често да сменяме водата на кучето си

 • Променете местоположението й

Подобно на смяната на самата купичка, може да опитате да смените и местоположението на паничките на животното като цяло. Това, в чисто психологически план, може да му помогне да свърже отново своята купа с нещо различно и, надяваме се, по-положително. 

кучеСнимка: iStock

Как да разберете дали вашето куче пие достатъчно вода

Понякога може да бъде трудно да се определи дали едно куче пие достатъчно вода. Главните фактори, които следва да вземете предвид, са нивата на активност на животното, количеството погълната храна и телесното му тегло. 

Ако забележите някои от следните признаци на дехидратация, значи количеството изпита  вода е било по-малко, спрямо нуждите на животното:

 • Очите, устата и носа изглеждат сухи
 • Урината е концентрирана
 • Слаб апетит
 • Проблеми с дишането

Вижте още: Признаци на дехидратация при кучетата

Виж още