Каква е средната продължителност на живота на Блъдхаундите

Блъдхаунд Снимка: iStock

М алко породи могат да се мерят с лоялността и нежността на Блъдхаундите. С отпуснатите си уши и проникновени очи, тези кучета са пленили сърцата на мнозина, а късметлии са тези, които имат възможността да споделят живота си с тях. Връзката, която Блъдхаунда създава със своя човек, е истинско съкровище. И с подходящите грижи и отдаденост тя може да продължи повече от десетилетие. Нека започнем с добрата новина: средната продължителност на живота на Блъдхаундите е между 10 до 12 години. 

блъдхаундСнимка: iStock

И макар че едва ли ще са достатъчни за стопаните им, трябва да се отбележи, че тази продължителност на живота е респектираща за куче с такъв размер. Въпреки това, колко точно години ще имате възможността да се радвате на вашия домашен любимец, зависи от фактори като генетика, начин на живот и грижи, пишат от Американския киноложки клуб. 

Как да се грижите за вашия Блъдхаунд, за да му осигурите възможно най-дълъг живот?

Всичко започва с предоставянето на най-добрите грижи, които започват веднага щом кучето влезе в дома ви. За съжаление има неща, върху които собствениците нямат контрол, но все пак можете да опитате да направите всичко възможно, за да помогнете на домашния си любимец да се развива по най-добрия възможен начин.

Dogsandcats.bg

блъдхаундСнимка: iStock

 • Хранене и диета

Диетата с висококачествени съставки е от първостепенно значение за всяко куче. Най-добре е да следвате препоръките на вашия ветеринарен лекар, но ето някои насоки. Като отправна точка, поради размера си Блъдхаундите се нуждаят от формула за големи породи, съобразена с възрастта им (кученце, възрастни или възрастни). 

Тъй като представителите на породата са големи кучета с дълбоки гърди, те могат да бъдат засегнати от характерното за по-едрите четириноги състояние, наречено подуване на стомаха (дилатация). Въпреки че точната причина за появата на това състояние е неизвестна, можете да ограничите шансовете то да се случи, като давате на питомеца си по-малки порции и разделите дневната му дажба на няколко хранения. Избягвайте интензивни упражнения веднага след като кучето яде.

БлъдхаундСнимка: iStock

 • Упражнения

Блъдхаундите далеч не са големи, мързеливи кучета! Те имат вродена нужда от физическа активност и редовните упражнения са от съществено значение за предотвратяване на затлъстяването, скуката, разрушителното поведение и всички други проблеми, причинени от липсата на физическа стимулация.

Вашият Блъдхаунд ще е най-щастлив ако правите дълги ежедневни разходки, като това поддържа и ставите му здрави. Тези кучета са умни, но упорити и независими, особено ако вниманието им е привлечено и проследяват нова миризма, така че те се нуждаят от здравословна доза умствена стимулация. Играчките тип пъзел, обучението за послушание и игрите за проследяване на аромат ще се докоснат до техните вродени инстинкти.

БлъдхаундСнимка: iStock

 • Здраве

Има две неща, които можете да направите, за да увеличите вероятността вашият Блъдхаунд да живее възможно най-дълго:

Направете внимателно проучване, преди да вземете кученцето у дома. Тъй като генетиката може значително да повлияе на продължителността на живота на домашния ви любимец, важно е да вземете вашия Блъдхаунд от реномиран развъдник с доказани етични практики. 

Не пропускайте редовните посещения при ветеринарния си лекар, следете за годишните ваксинации и бъдете в час с обезпаразитяването на животното.

Често срещаните здравословни проблеми при Блъдхаундите включват:

 • Стомашна дилатация със или без волвулус (изпълнен с газ стомах, който може или не да се усуче)
 • Подуване
 • Тазобедрена и лакътна дисплазия
 • Сърдечни заболявания
 • Ушни инфекции поради дългите им висящи уши.
 • Проблеми с очите, ентропион (навиване на клепачите), язва на роговицата
 • Дерматит на кожните гънки
 • Атопичен дерматит (алергии)

БлъдхаундСнимка: iStock

От American Bloodhound Club препоръчват да проверите дали са направени следните здравни тестове, преди да купите кученце от реномиран развъдчик:

 • Оценка на бедрата и лактите
 • Кардиологичен преглед

Как да познаете възрастта на един Блъдхаунд?

Определянето на възрастта на Блъдхаундите може да бъде трудна задача. Няколко физически и поведенчески показатели обаче могат да ви осигурят груба оценка на възрастта на животното. 

 • Състояние на зъбите

Проверката на състоянието на зъбите на едно куче може да даде няколко указания за възрастта му. Може да забележите чисти, бели зъби с малко или никакво износване – при по-младите кучета. С напредването на възрастта зъбите може да показват признаци на износване, натрупване на зъбен камък и дори може да започнат да падат. 

БлъдхаундСнимка: iStock

 • Побеляване

Козината на Блъдхаундите може да даде няколко улики за възрастта им. Младите четириноги обикновено имат гладка и лъскава козина, докато по-възрастните – груба и матова. Посивяването около муцуната и лицето е често срещан признак на стареене при повечето породи, но не всички кучета побеляват с еднаква скорост.

 • Поведение

Младите и не толкова възрастни Блъдхаунди са по-възбудими и изискват малко повече обучение и напътствия, за да се контролира енергията им. По-възрастните обикновено са по-стабилни, добре възпитани и имат по-добри умения за подчинение – въпреки че упоритата им жилка едва ли някога ще изчезне напълно!

БлъдхаундСнимка: iStock

Заключение

Когато избирате куче, очакваната продължителност на живота е решаващ фактор, който трябва да имате предвид. Никой стопанин на домашен любимец не иска да мисли за неизбежното, но това ни кара да ценим още повече времето, прекарано с нашите четириноги другари. Ето защо, въпреки че продължителността на живота на Блъдхаудите може да изглежда мимолетна, всеки момент, прекаран с тези предани спътници, си струва цял живот мили спомени!

 

 

 

 

 

Виж още