Блъдхаунд

Блъдхаунд Снимка: Istock

Други имена

Bloodhound, St. Hubert's Hound, Chien St. Hubert

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 70 см.

Тегло

32 - 47 кг.

Живот

11 - 12 г.

Произход

Белгия

История

Блъдхаундът (в буквален превод от френски „Кучето на свети Юбер“) е белгийска порода кучета. Легендите за произхода й датират от 8 век, когатосе смята, че лично самият Свети Юбер започнал да отглежда такива кучета за лов. 

Представителите на породата е прочути с острото си обиняние, като според специалисти Блъдхаунда може да различи до 40 пъти повече миризми спрямо човека. Това ги прави първи помощници на криминалистите и подходящи за разкриване на престъпления. 

Външен вид

Трудно ще ви е да сбъркате Блъдхаунда. Породата се отличава с масивно тяло, големи висящи уши и сбръчкана кожа на главата и врата. Кучето има силно телосложение, а походката му е уверена и грациозна. Козината е къса и гъста, а цветовата й гама варира от приятен карамел до червено-кафяво. Мъжките екземпляри достигат до 70 см височина и тегло 47 килограма, женските – 60 см и 32 кг.

Характер

Блъдхаундът е много мило, смело, решително, любвеобилно и вярно куче. Представителите на тази порода са любопитни по природа и доста енергични. Въпреки това не се поддават лесно на дресировка – необходимо е да имате доста търпение. Именно поради вродената им упоритост, Блъдхаундите се препоръчват на хора, които имат опит с отглеждането на тази порода. Училище за кучета също е вариант. 

Dogsandcats.bg

Макар че се разбират добре с други домашни любимци и не са склонни към агресия, ако около тях има куче от същия пол, е възможно да се изнервят и покажат характер. Типичен за непостоянния нрав на породата е силният лай, с чиято помощ подават различни сигнали и информация на собственика си. 

Блъдхаундите са много верни и бдителни кучета, а тези им качества ги правят изключително подходящи за пазачи. Имайте предвид, че се нуждаят от много пространство, в което да изпълняват физическите си упражнения. 

Здраве

Тези кучета са предразположени към някои болести. Гънките следва да се почистват редовно, ушите също. Най-често срещаният проблем от здравословно естество при тази порода е така нареченото „превъртане на стомаха“, което би могло да има и фатален край.

Грижа

През лятото, поради гъстата си козина, представителите на тази порода страдат от високите температури. Винаги бъдете сигурни, че около кучето ви има купичка с вода и ако е прекалено топло – оставяйте му включено някакъв вид охлаждане. 

Блъдхаундът би се чувствал най-добре в къща с двор, но в никакъв случай не трябва да се оставя да спи навън – той има нужда да е вътре при стопаните си. Високата ограда е важна, защото ако нещо привлече вниманието на кучето, то няма да се поколебае да я прескочи. За да изразходват енергията си, Блъдхаундите имат нужда от дълги ежедневни разходки – ако водите активен начин на живот и обичате движението – това е породата за вас!

Хранене

Като сравнително едра порода кучета, Блъдхаундите могат да се похвали със завиден апетит. Тук идва и ключовата роля на стопанина, защото стомашните проблеми са едни от най-честите при тези четириноги. По-чести хранения на по-малки порции ще помогнат на храносмилането и ще намалят до минимум риска от подуване на стомаха на Блъдхаунда. Добре е менюто да бъде разнообразно, като то може да включва и различни витамини и минерали като добавка.

Деца и домашни любимци

Блъдхаундът се разбира чудесно с деца. В игрите си обаче, тези кучета могат да са особено непохватни и да “цапардосат” с лапа, без да искат, както малки деца, така и по-дребни кученца. Разбират се и други домашни животни, включително и котки.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още