Какво да направим, ако кучето ни е изяло хлебарка

куче под леглото Снимка: iStock

В ероятно четете тези редове, защото кучето ви е изяло нещо, което мразите. Ако сте като нас и дори само при мисълта за хлебарки леко започва да ви се гади, то идеята, че домашният ви любимец може да погълне някоя от тези неприятни гадинки, вероятно ви носи лека паника. 

Какво ще се случи, ако кучето ми изяде хлебарка?

Да, правилно прочетохте. Хлебарка. Малко насекомо с тънки крачета, което се движи с впечатляваща скорост и съществува от времето на динозаврите.

хлебаркиСнимка: iStock
 

Макар че не е животозастрашаващо (какво облекчение е да го знаем!), поглъщането на хлебарка, особено жива, носи някои здравни рискове за вашия питомец, коментира д-р Дженифър Съмърфийлд от Американското ветеринарно дружество за поведение на животните (AVSAB). Основните от тях са:

Dogsandcats.bg
  • Риск от вторично отравяне
  • Случайно поглъщане на отрова за хлебарки
  • Възможна бактериална и паразитна инфекция

Бактериите, болестите и отровата, която може да е полепнала по тялото на хлебарката, може да доведат до интоксикация при кучето, което я е изяло. Дори и да не забележите признаци веднага, ветеринарните лекари съветват да заведете питомеца си на преглед.

Защо кучетата ядат хлебарки?

Кучето ви може да изяде хлебарка от любопитство или водено от хищническия си инстинкт, отбелязват от Американския киноложки клуб. И както всяко пълзящо нещо, желанието на животното да хване „това, което все му бяга“ може да му навлече някой от гореописаните проблеми.

хлебаркиСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни е изяло хлебарка?

Когато домашният ви любимец е изял хлебарка, но по всичко личи, че се чувства (и изглежда) добре, това, което можете да направите, е просто да следите за необичайни реакции и поведение. Ако по насекомото е имало полепнала отрова, признаците на интоксикация могат да се появяват след час, а в някои случаи – дори по-малко. Ако хлебарката е била заразена с паразити или бактерии, първите симптоми на инфекция очаквайте след 12 часа, а понякога – дори след седмица.  

куче болноСнимка: iStock

Какъвто и да е случаят, ето някои жизненоважни неща, които можете да направите, ако кучето ви изяде хлебарка:

  • Наблюдавайте поведението му и следете за знаци

Ако имате проблеми в хлебарките у дома или сте на място, където има от тях, то вероятността кучето ви да изяде някоя е… ами нека кажем, че може да се случи по всяко време. И въпреки че можете да вземете всички превантивни мерки, понякога можете да се натъкнете на шокиращия момент, в който питомецът ви дъвче нещо хрупкаво на пода. И тъй като голяма част от четириногите не показват признаци на проблеми веднага, внимавайте за следните симптоми: 

  • Повръщане
  • Диария
  • Треперене
  • Дискоординация
  • Движения, подобни на пристъпи
  • Летаргия или крайна слабост

Ако забележите, че кучето ви не се държи нормално, не се колебайте да посетите ветеринарния си лекар. 

куче болноСнимка: iStock

Забележка: Избягвайте да принуждавате кучето си да повръща без преди това да се консултирате с ветеринарния си лекар. И в никой случай не опитвайте самолечение.

 

Виж още