Какво иска да ви каже кучето, щом сяда до вратата

куче врата Снимка: iStock

Н якои кучета са доволни да лежат в леглото си цял ден. Други не обичат нищо толкова много, колкото игрите навън – по възможност, през цялото време! И макар да смятаме, че познаваме нашите четириноги другари добре, има някои техни навици, които са леко озадачаващи за стопаните им. Като този да прекарват много време до външната врата.

Независимо дали вашият домашен любимец седи до вратата през целия ден или само през част от времето, може би се чудите какво означава това. Обстоятелствата, при които животното решава да заеме това място, са най-големите показатели защо го прави.

куче вратаСнимка: iStock

Ето и някои от възможните обяснения:

Dogsandcats.bg
  • Трябва да отиде до тоалетна

Добре обучените домашни кучета с хигиенни навици знаят, че не трябва да ходят по малка или голяма нужда в дома си. Но невинаги се досещат за начините, чрез които да съобщят на стопаните си, че им е необходимо да отидат до тоалетна. Драскането по вратата, обикалянето около или сядането в близост до нея са доста очевидни признаци, че животното има нужда да се изходи, пишат от Pets 4 Homes. 

куче вратаСнимка: iStock

  • Има нужда да се раздвижи

Ако кучето ви излиза предимно навън, за да играе, тича и да използва тоалетната, тогава тези дейности вероятно са основните причини то да чака търпеливо до вратата. Ако не му се налага да се раздвижи. 

Независимо дали чака до входната врата с надеждата да отиде на разходка, да поиграе или да се облекчи, шансовете четириногото да скучае или да изпитва необходимост да се облекчи, са големи.

куче вратаСнимка: iStock

  • Някой му липсва

Седенето до вратата може да се дължи на тревожност от раздяла, а може би просто някой липсва на домашния ви любимец. Ако кучето ви седи до вратата само, когато вие или някой, с когото живеете, сте извън дома си, вероятно това е причината. 

Според специалистите на Wag Walking, причината, поради която едно куче сяда до вратата, когато някой му липсва, е доста ясна – това е последното място, на което животното го е видяло, така че очаква отново да го види там следващия път.

куче вратаСнимка: iStock

Тук роля играе и придобитият опит. Кучето ви вероятно свързва различни звуци – отварянето на вратата на асансьора, дрънченето на ключовете и шума на колата ви, с момента на прибирането ви у дома. А кое е най-доброто място, където то може да чуе тези звуци: входната врата, разбира се. 

  • Естествени импулси

Хормоналните импулси при кучетата са изключително силни. Според Pet Place, мъжкото четириного може да надуши разгонена женска на разстояние до три мили. Ако домашният ви любимец не е кастриран, то тази миризма буквално може да го подлуди!

куче вратаСнимка: iStock

  • Опитва се да установи господство

Когато ви изглежда, че кучето ви няма желание да излиза навън, но е застанало така, че да блокира пътя, затруднявайки преминаването ви, според някои специалисти, това поведение е опит за налагане на лидерство от страна на животното. Като претендира за мястото, което вие трябва да използвате, домашният ви любимец един вид ви кара да „поискате“ разрешение, преди да преминете. Въпреки че голяма част от теорията за доминацията е развенчана, истината е, че при някои кучета все още се забелязват опити за установяване на доминация. Ако случаят е такъв, можете да отместите леко питомеца си, ако откаже да се раздвижи сам, вместо да го прескачате. 

Вижте още: 

4 съвета за разхождане на куче в града

Виж още