4 съвета за разхождане на куче в града

куче в града Снимка: iStock

Р азходките по няколко пъти на ден са важни за домашния ни любимец. Редовните излизания и физическа активност помагат на кучето да изразходва енергията си, осигуряват му необходимите упражнения, чист въздух и не на последно място – психическа стимулация.

Разходките помагат на косматия ви приятел да се социализира с други кучета, а често могат да ви предупредят за потенциални поведенчески проблеми, които да изискват допълнително обучение. 

Когато отглеждате кучето си в града има някои неща, свързани с тези ежедневни разходки, които да имате предвид. Представяме ви съветите за безопасно и правилно разхождане в градска среда на Рич Милър, собственик на Walk It Like A Dog, треньор и специалист по кучешко поведение. Ако ги следвате – гарантирано ще направите четириногия си приятел едно щастливо куче!

Dogsandcats.bg
  • Не използвайте прибираща се каишка

Според Милър прибиращите се каишки могат да бъдат вредни и опасни както за вас, така и за вашето куче. Понякога заключващият се механизъм може да се счупи, което да доведе до потенциални наранявания за стопанина, включително изкълчено рамо – в случай, че нещо привлече вниманието на животното и то реши да бяга. Освен това – целият смисъл на използването на каишка е да имате контрол над кучето си. А прибиращите се каишки имат по-скоро обратен ефект. Най-добре е, поне докато стигнете до близкия парк или градинка, където е разрешено да пуснете домашния си любимец да потича и да се разходи спокойно, да го водите на по-къс повод. 

куче в градаСнимка: iStock

  • Поискайте разрешение, преди да поздравите други домашни любимци

Вие знаете колко мило и добро същество е кучето ви. Лесно е да предположите, че след като вие го обичате толкова много, няма как останалите също да не го направят. Но това невинаги е така. “Понякога не става въпрос за вашето, а за другото куче, което се спрете да поздравите. Някои четириноги се страхуват от други кучета, някои деца се страхуват от кучета, а понякога неща на колела като колички, скутери или велосипеди могат да уплашат вашият космат приятел“, коментира Милър. 

Винаги бъдете внимателни, когато срещате други кучета и хора по време на разходката с домашния си любимец, за да създадете положителни преживявания и емоции за всички участващи. И не се обиждайте ако други хора ви кажат да държите кучето си по-далеч от тяхното – това не е лично, а най-вероятно е свързано с вашата собствена и с колективната безопасност. 

куче в градаСнимка: iStock

  • Следвайте правилата

Дори и да сте сигурни, че домашният ви любимец е добре възпитан и обучен, по-добре е да не го разхождате без каишка в оживени обществени зони, където може да представлява риск за себе си и за другите. Има куп неща, които могат да се объркат, когато косматият ви приятел не е под ваш контрол, а като отговорни собственици следва да поставяте безопасността на домашния си любимец на първо място. Спазвайте правилата за това къде кучето трябва да е вързано, за да си спестите непредвидените последици след това.

куче в градаСнимка: iStock

  • Бъдете подготвени за всичко 

Най-удобното нещо, което можете да направите, за да сте сигурни, че няма да забравите нещо, което ви е необходимо по време на разходката е да си обособите чанта или торба, където да държите всичко необходимо – от пликчета за почистване, до мокри кърпички, резервна каишка, бутилка с вода и дори лакомства – никога не знаете от какво може да се нуждаете. 

торбичка за боклук на кучеСнимка: iStock

Да разхождате кучето си в града може да е забавно и лесно, стига да спазвате някои правила и не на последно място – да сте подготвени, за да осигурите максимална безопасност на домашния си любимец.

Приятна разходка!

 

Вижте още:

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

Как да привикнем кучето към каишка

 

Виж още