Какво може да се случи, ако не играете с кучето сикуенсърни

куче игра Снимка: iStock

В ремето за игра е от съществено значение за нашите пухкави приятели – то не само е източник на забавление, но и критична част от цялостното им благосъстояние. Ако в живота на едно куче не присъстват игри, то може да се случат различни негативни промени, свързани с поведението му, то може да развие тревожност, депресия и да започне да проявява разрушително поведение, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче играСнимка: iStock

Защо играта е важна за кучетата?

Не е тайна, че кучетата ни обичат да играят! Това е като магически еликсир за тяхното физическо, емоционално, умствено и социално благополучие. Подобно на хората, четириногите ни другари имат нужда от това занимание, за да разпуснат, да се освободят от натрупаната енергия и да изразят чувствата и емоциите си по свободен, лично техен си начин. И точно, както различните хобита и дейности заедно помагат на хората да укрепят връзките помежду си, времето за игра е полезно за свързване с косматия ви другар. 

Проучване от 2017 г. е установило, че играта е от съществено значение за четириногите, за да развият двигателните си умения и координация. Но ползите от този тип занимания не са само във физически аспект – четириногите искрено се наслаждават на игрите, като същевременно упражняват контрол над импулсите (учат се да контролират захапката си) и да се държат спокойно при взаимодействия с други себеподобни.

Dogsandcats.bg

куче играСнимка: iStock

Игрите осигуряват допълнителна стимулация на кучетата ни, учат ги как да реагират и да се приспособяват към неочаквани ситуации. 

Какво ще се случи, ако не играете с кучето си?

Не е тайна, че кучетата обичат да играят. Но какво действително ще се случи с домашния ви любимец, ако не отделяте време, за да се позабавлявате заедно?

Първо и най-важно, четириногият ви другар ще се отегчи, а енергийните му нива ще започнат постепенно да падат. Може да стане по-летаргичен от обикновено, да се прозява по-често, да изглежда по-муден и апатичен. Без игри домашният ви любимец няма да получава умствената и физическа стимулация, от която се нуждае, за да бъде здрав и щастлив, така че ще започне да показва признаци на дистрес. 

куче играСнимка: iStock

Второ, ако не отделяте време за игра с кучето си, много вероятно е то да започне да търси други начини да се забавлява. А това често включва дъвчене на мебели, ровене в градината, унищожаване на вещи и имущество, лай по съседите ви и други пакости. Всички тези поведения могат да се избегнат лесно, ако косматият ви другар разполага с достатъчна физическа и умствена стимулация.

И накрая, ако питомецът ви не получава достатъчно време за игри, той може да започне да наддава на тегло поради по-ниската активност. Затлъстяването може да доведе до други здравословни проблеми в дългосрочен план, така че е важно да се уверите, че четириногия ви спътник се упражнява достатъчно.

Социалните умения на кучето ви също ще пострадат от липсата на взаимодействие с други животни. Което в последствие може да доведе до агресия и други проблеми.

куче играСнимка: iStock

Забележка: Не всички кучета се радват на новите запознанства. Има и четириноги, които не са толкова социални, както и такива, които са склонни към реактивност и дори агресия. В този случай постарайте се да намерите начини, които работят за вас и питомеца ви за игра.

Както сами виждате, времето за игра е важен момент в отглеждането на косматия ви другар. Това е чудесен начин да се свържете и да покажете на кучето си, че ви е грижа! Така че, не забравяйте да отделите по малко време за хвърляне на топка, дърпане на въже или каквото харесва на домашния ви любимец. Бъдете сигурни – той със сигурност ще ви благодари за това!

Така че, както можете да видите, важно е да се уверите, че вашето кученце получава достатъчно време за игра всеки ден. Играта с вашето кученце е чудесен начин да се свържете и да им покажете, че ви е грижа, а също така е важно за цялостното им благосъстояние. Така че не забравяйте да отделяте време за вашето кученце всеки ден - то със сигурност ще ви благодари за това.

куче играеСнимка: iStock

 

Виж още