Какво най-често причинява треперене при кучетата

куче трепери Снимка: iStock

З абелязали ли сте някога кучето си да трепери неконтролируемо? Докато случайното потреперване от време на време се счита за нормално, ако това започне да се случва по-често, а епизодите на треперене – да стават по-дълги, това може да е знак, че нещо с домашния ви любимец не е наред и следва да се обърне по-задълбочено внимание, пишат от Dogtime. 

Като отговорен стопанин важно е да знаете различните възможни причини, които най-често предизвикват треперене при кучетата. Само така ще можете да ги съпоставите спрямо поведението на четириногия си другар и да прецените как да му помогнете. 

кучеСнимка: iStock

Най-честите причини защо кучетата треперят

  • Неврологично заболяване

Синдромът на Шейкър, известен също като идиопатичен церебелит, е неврологично състояние, което засяга предимно малки до средни породи кучета. Това разстройство причинява неволно треперене на цялото тяло, което често се бърка с треперене или студ. Точната причина за появата му все още не е известна, но някои лекари предполагат, че е автоимунен отговор, предизвикан от основна инфекция или необичаен отговор на имунната система на животното. 

Dogsandcats.bg

Лечението на неврологичните състояния при кучетата включва овладяване на симптомите и справяте с основните причини за появата на заболяването. Ветеринарният ви лекар може да предпише медикаментозна терапия на основата на кортикостероиди или имуносупресори за облекчаване на треперенето. Поддържащите грижи включват тиха среда, редовни упражнения и питателна диета.

куче трепериСнимка: iStock

  • Тремор

Треморите са неволеви ритмични движения, които засягат кучета от всички възрасти и породи. Те могат да се проявят като треперене на цялото тяло или локализирано – в определени области като краката или главата. Източникът им варира в широки граници и може да включва генетично предразположение, метаболитен дисбаланс, натравяне, основни медицински състояние или стареене.

Идентифицирането и лечението на основната причина за тремора е от решаващо значение. Ако треперенето е причинено от токсини, ветеринарният ви лекар може да предизвика повръщане или да приложи активен въглен, за да елиминира токсините от организма на животното. За треперене, свързано с метаболитен дисбаланс, най-често се прилага медикаментозна терапия. В случаите, когато треморът е симптом на основно медицинско състояние, справянето с основната причина е от съществено значение за облекчаването му. 

куче трепериСнимка: iStock

  • Безпокойство и стрес

Подобно на хората, кучетата могат да изпитват безпокойство и стрес, което да се прояви като треперене. Често то се отключва от силни шумове, непозната среда, тревожност при раздяла или травматични преживявания. 

Треперенето поради безпокойство често е придружено от други признаци на стрес като задъхване, прекомерно облизване на устни и поведение на избягване.

Създаването на спокойна и сигурна среда е от решаващо значение за кучета, които изпитват тревожност и стрес. Осигурете на питомеца си безопасно място, обградете го с познати и любими неща или пуснете успокояваща музика, за да облекчите безпокойството му. Прилагането на техниките на поведенческото обучение като десенсибилизация и постепенното излагане на задействащи стимули, също могат да помогнат за намаляване на треперенето. И накрая, при по-сериозните случаи ветеринарният ви лекар може да препоръча лекарства или билкови добавки, за да помогне за справяне със симптомите на тревожност при домашния ви любимец. 

куче трепериСнимка: iStock

  • Студ

Една от най-често срещаните причини защо кучето ви буквално се тресе, е защото му е студено. Четириногите, особено тези с къса козина или малко телесни мазнини, са по-податливи на усещане за хлад. Когато са изложени на ниски температури, тяхната естествена реакция е да се разклатят или да треперят, за да генерира тялото им телесна топлина. 

За да се справите с треперенето от студ, осигурете на косматия си другар топла и уютна среда. Уверете се, че животното има достъп до удобно легло, одеяло или дрешка за домашни любимци. Ограничете разходките в студеното време, а ако четириногият ви другар показва признаци на по-продължително треперене или дискомфорт, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да изключите всякакви здравословни проблеми.

куче зимаСнимка: iStock

  • Вълнение

Когато кучетата са развълнувани, те често треперят. В този случай това е временно състояние, придружено от други признаци на възбуда, като махане на опашката, подскачане или лай. Приливът на адреналин в тялото на животното по време на моменти на щастие, вълнение или радост, може да доведе до този тип неволно треперене. 

Ако помогнете на домашния си любимец да се научи да управлява нивата на възбуда, това може да намали епизодите на треперене. Осигурете му редовни упражнения и игра, за да има възможност да освободи излишната енергия. По този начин насърчавате цялостната релаксация. Създайте му последователна рутина, за да осигурите чувство на сигурност. Освен това, добре е да сведете до минимум непредвидените ситуации, които могат да предизвикат прекомерно вълнение. Успокояващи техники, като упражнения за дълбоко дишане или използване на играчки-пъзели за пренасочване на фокуса, могат да успокоят предизвиканото от вълнение треперене на кучето ви.

Декодиране на причините за треперенето на кучето ви

Важно е да се прави разлика между нормално и необичайно треперене при домашните ни любимци. Въпреки че случайното разклащане поради студ или вълнение обикновено е безобидно, не пренебрегвайте постоянното или силно разклащане. Винаги, когато имате притеснения, свързани със здравето на косматия ви другар, консултирайте се с ветеринарен лекар за правилна оценка на състоянието и насоки.

Проактивният подход е това, което ще поддържа домашния ви любимец щастлив и здрав. 

Виж още