8 фини знака, че кучето ви изпитва болка

куче Снимка: iStock

П овечето стопани на кучета познават домашните си любимци добре, а по маниерите и поведението на косматия си приятел лесно могат да разберат кога той е гладен, уплашен, развълнуван, напрегнат и тн. Да, езикът на тялото на кучето може да ни подскаже много за емоционалното и здравословното му състояние, но понякога признаците, че нещо го боли, могат да бъдат малко по-малко очевидни. Особено ако се касае за нов симптом или поведение, които до сега не сте свикнали да виждате у домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Съществуват някои доста фини и почти неразпознаваеми признаци, които са сигурна индикация, че кучето ви изпитва болка и не бива да губите време, преди да го заведете при ветеринар за преглед. Не забравяйте – независимо дали проблемът е незначителен или обратното – основен и сериозен, вашият лоялен спътник не заслужава да живее в болка нито ден.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Прекомерно облизване на различни части от тялото

Нормално и естествено е за всяко куче да почиства чрез облизване лапите, козината и други свои лични зони. Ако обаче забележите, че домашният ви любимец съсредоточено и прекомерно акцентира и ближе определени места от тялото си – това може би е признак, че нещо в тази област го боли.

Ако няма външни признаци като ранички или обриви, значи най-вероятно се касае за вътрешна болка. Не забравяйте, че естественият инстинкт на кучето го кара да облизва настойчиво местата, които му причиняват дискомфорт или болка, като „почиствайки ги“ животното се надява да ги излекува – невинаги това се касае само за открити рани. 

кучеСнимка: iStock

 • Лошо качество на козината

Куче, което не се чувства добре, може да няма желание да се почисти и погрижи за козината си така, както преди. Това може да се дължи на факта, че нещо му причинява дискомфорт и животното не иска да упражнява натиск на дадено място. 

 • Тежко дишане или прекомерно задъхване

И преди сме споменавали, че причините кучето да се задъхва са различни. Те варират от желание на косматия ви приятел да се охлади, стрес или тревога, до възбуда и ентусиазъм. Имате причина за безпокойство тогава, когато забележите, че домашният ви любимец започва да се задъхва бързо и да диша тежко без причина. Сигнал, че кучето изпитва болка може да бъде и ако изглежда, сякаш му е трудно да си поеме въздух. 

Вижте още: 6 причини защо кучетата се задъхват

 • Липса на апетит

Ако кучето ви не проявява интерес към съдържанието на паничката си, както обикновено и отказва да хапне от любимите си лакомства, значи нещо не е наред. Липсата на апетит може да е резултат от редица заболявания като разстроен корем, болен крайник и дори рак. Възможно е и животното да изпитва болка и да не може да приклекне, за да стигне до вечерята си. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво значи промяната в апетита на кучето ни

 • Избягване или агресивност

Ако домашният ви любимец започне да ви избягва, няма желание за игри, ръмжи или се „хвърля“ към вас по нехарактерен за него начин, вероятно нещо с него не е наред. Възможно е и кучето да не иска да бъде докосвано, защото го боли и се надява, чрез рязката промяна в поведението си да ви насочи, че има проблем. 

кучеСнимка: iStock

 • Не може да си намери място

Нормално е кучето да прави няколко кръга и да драска в леглото си, преди да си легне. Това най-вероятно е неговия инстинктивен начин да го направи по-уютно. Ако обаче косматият ви приятел се върти повече от обикновено и изглежда, сякаш не може да си намери място, може би нещо го боли и това му пречи да се отпусне. 

Вижте още: Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

 • Запек

Запекът може да е признак за много и различни здравословни проблеми. Една от потенциалните възможности е свързана с невъзможност на животното да клекне, а друга – че ходенето до тоалетната е болезнено за него. Болките в гърба и тазобедрената дисплазия също могат да причинят констипация при кучетата, тъй като четириногите изпитват затруднение да намерят правилната позиция за клякане. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да се погрижим за куче със запек

 • Промени в поведението

Познавате личността, ежедневната рутина и навиците на вашето куче, нали? За това – ако нещо ви се стори странно, колкото и незначително да е то, винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Освен избягването, необичайната агресия и очевидното накуцване, сред промените в поведението на четириного, което изпитва болка, са:

 • Избягване на стълби, слизане или изкачване
 • Скованост
 • Често извиване на гърба
 • Странни и необичайни пози при сън
 • По-бавно темпо на движение или ставане
 • Апатия и загуба на интерес към неща, които кучето е обичало преди – разходки, лакомства, поздравяване на вратата
 • Изпускане вкъщи
 • Странен лай/скимтене

кучеСнимка: iStock

Кучета от всички възрасти и породи могат да изпитват болка по множество причини – от болести до злополуки. С напредване на възрастта на домашния ви любимец това става все по-често явление. 

Важно е да обръщате внимание на промените в поведението и външния вид на косматия си приятел, да се доверявате на инстинктите си щом се усъмните, че нещо с него не е наред.

Колкото по-бързо реагирате и установите даден проблем, толкова по-адекватно и своевременно ще помогнете на четириногия си приятел да се почувства по-добре. Не забравяйте – животното би направило същото за вас!

 

 

 

Виж още