Какво си мисли кучето, когато ви гледа в очите?

куче човек Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец, то може би ви се е случвало да забележите как питомеца ви често се взира във вас, търсейки зрителен контакт. И обикновено погледът му е пълен с обич и обожание. Изводите от проучване от 2015 г., публикувано в списание Science доказват, че има и още нещо! 

Според тях

окситоцинът – хормон, свързан с привързаността, се увеличава, както в мозъка на нашето куче, така и в нашия собствен, когато се гледаме един друг.

Dogsandcats.bg

Четириногите, участвали в експеримента, са регистрирали по-високи нива на окситоцин след 30-минутна сесия със стопаните им, включваща галене, говорене и гледане в очите. Учените виждат това като доказателство, че домашните ни любимци са опитомени отчасти чрез адаптиране към явно некучешко поведение, а именно – продължителния зрителен контакт с хората. Нещо, което при дивите им предци се смята по-скоро за предизвикателно поведение и се разглежда като потенциална заплаха. 

куче човекСнимка: iStock

Окситоцинът, често наричан „хормон на любовта“, е известен с това, че повишава нивата си в човешкия организъм по време на нежни и интимни моменти в живота, като майка, която се взира с обожание в своето бебе. Или двойка влюбени, в чиито очи прозира нескрит копнеж…

Или може би просто наистина ни обичат!

Друго проучване, проведено от изследователи от Унгарската академия на науките, съвместно с университета в Хелзинки във Финландия, е установило, че не само, че кучетата реагират положително на зрителния контакт, но и нивата на „щастливия“ хормон“ в организма им се повишават, когато им се усмихваме. 

Усмивката, включваща оголване на зъбите, се приема за изключително агресивен жест за много диви животни. Но нашите домашни любимци са еволюирали и живеят с нас достатъчно дълго, за да го разпознаят като човешка проява на щастие. Всъщност, те познават усмивките и мръщенето ни толкова добре, че дори се опитват да отговорят на негативните изражения на лицето ни, използвайки собствените си успокоителни жестове.

куче човекСнимка: iStock

Фактът, че кучетата са се научили да тълкуват и отразяват значението на различните човешки гримаси и мимики, прави декодирането на причините за това защо те се взират в нас една идея по-трудно. Дали пък, те просто не се опитват да ни зарадват чрез погледа си? Или действително имат какво да кажат?

Според Лори Сантос, директор на Центъра за изследване на кучешкото познание към университета Йейл, погледът на косматия ви другар може да е по-сложен и да има далеч по-дълбоко значение от чистата обич. Точно, както осъществяването на продължителен зрителен контакт с приятел или любим човек може да има различни фини значение, така това се отнася и за вашия питомец. 

„Кучетата може би ни гледат, защото искат да излязат на разходка, имат нужда да отидат до тоалетна или защо сме направили нещо ново, което е събудило любопитството им“, казва още Сантос. За това и контекстът е ключов, допълва още тя. 

куче човекСнимка: iStock

Погледите на домашния ни любимец могат да означават „Хайде да играем“, „Гладен съм“, „Чувствам се несигурен“ или, разбира се, „Обичам те“. И само според конкретната ситуация можем да преценим какво иска да ни каже животното, взирайки се в нас продължително.

Наближава ли времето за вечеря? Опашката му маха ли игриво, когато срещнете погледа му? Или просто е време да оставите лаптопа си и да му покажете малко внимание.

 

 

Виж още