Какво толкова души кучето ни по време на разходка

куче Снимка: iStock

Р едовните разходки, съчетани с игри и забавления, са гаранция за доброто физическо и психическо здраве на домашния ви любимец. Това е време, което да прекарате заедно и да се раздвижите, като същевременно помагате на косматия си спътник да се чувства по-щастлив и доволен от живота. Има някои начини обаче, чрез които да направите редовното излизане в компанията на  кучето си още по-обогатяващи.

Вижте още: 3 начина, по които съсипвате разходката с кучето си

Забелязали ли сте, че докато вие сте заети да разглеждате пейзажа навън, носът на кучето ви не спира да работи? Най-често животното е няколко крачки пред вас, преди да спре и да подуши около себе си. След това следват още няколко метра напред – и отново подушване. Изкушаващо е да дръпнете каишката, за да зададете посоката на движение на четириногото, но полезната разходка невинаги се измерва в изминатите километри или минути.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От време на време е важно да оставите домашния си любимец да спре и да подуши … храста с рози, дървото, близкия стълб или ограда.

Кучетата се водят от чувството си за мирис

Докато хората сме предимно визуални същества, домашните ни любимци опознават света около себе си главно чрез миризмите. Кучетата имат милиони пъти повече обонятелни сензори, отколкото хората. Издължените им муцуни пък, са идеални за четене на „ухаеща поща“, за това и четириногите ни приятели научават „новини“ като задължително подушват всичко, което им изглежда интересно.

Ако ние допрем носа си на същото дърво, на което кучето ни е обърнало внимание преди миг, всичко, което ще усетим ще е само полъх на дървесната кора. Домашният ни любимец обаче, получава много и разнообразна информация и без проблем може да каже кое друго четириного наскоро е минало през района, приблизително колко време е било там, какъв е неговият пол, какво обича да похапва и дори в какво настроение е било. Удивително, нали?

кучеСнимка: iStock

Какво научава кучето ни по време на разходка

Независимо дали се случва на позната или на нова територия, едно куче може само чрез подушване на тревата или близкото дърво да определи какви други четириноги живеят в квартала. По същия начин – дори и да допре нос за секунди в панталона на човек, животното може да получи впечатление дали той живее с други домашни любимци или не. 

Според мнението на ветеринарни лекари, ако не дадете на кучето си да подуши нещата около себе си по време на разходка, това е идентично със ситуацията да накарате човек да се разхожда с вързани очи. Четириногите разчитат на носа си, за да им каже важни неща за действителността около тях, както и да „наваксат“ с новините из квартала. 

Психичните ползи от подушването

Всяко куче се нуждае от редовни упражнения, за да бъде в добра физическа форма. При по-енергичните породи това е от особено значение, защото тези четириноги трябва да имат къде да вложат своите ентусиазъм и излишна енергия. В противен случай те лесно могат да се превърнат в разрушително и деструктивно поведение. 

кучеСнимка: iStock

Понякога дългата разходка, в която има тичане и игри, е единственият начин да се изчерпи изобилието от енергия при четириногите ни приятели. Но не бива да забравяте, че физическите упражнения не са единствения начин да задоволите нуждите на животното. Ако наистина искате да го изморите – необходимо е да обогатите тялото и ума му едновременно. 

Подушването на определен аромат и тълкуването на съпътстващата информация е кучешката версия на умствена тренировка. Усилията, необходими за сортиране и идентифициране на определени елементи на миризмата, изискват работа. Това е нещо, което ветеринарните лекари сравняват с това да разрешим сложен логически проблем – макар да не се измаряме физически, на лице е умствен труд. 

Менталната стимулация е важна и при възрастните кучета, тъй като чрез ежедневни упражнения вие предотвратявате когнитивния упадък. 

Освобождаващо чувство

Кучетата са зависими от собствениците си и това се отнася за всички аспекти от живота им – ние сме тези, които определят кога е време за разходка, игри или вечеря. Движенията на косматите ни другари са ограничени от огради и каишки, тя сядат, когато им се каже да го сторят, ядат точно това, което ние решим и излизат навън тогава, когато собственикът им прецени. 

дакелСнимка: iStock

На практика, четириногите членове на семейството ни почти нямат контрол над живота си (все пак ние им казваме и кога може да идат до тоалетна!) и това чувство, че са постоянно ограничавани може да се отрази на психичното им здраве. Нещо повече – последни изследвания в областта показват, че пълната липса на свобода често води до състояние на стрес, тревожност и депресия. 

Твърде строгият контрол може да повлияе негативно на вашия домашен любимец, а ежедневната разходка е шанс да помогнете на животното да се отпусне, оставяйки го да взема решения самостоятелно. Ако иска да прекара цели пет минути в душене на нещо, което е привлякло вниманието му – позволете му! 

За вас това малко решение на животното е без значение, но то носи много ползи за психическото му здраве. Обратното също е вярно – ако по време на разходка принуждавате кучето да върви плътно до вас – винаги на повод, може да увеличите нивата на стрес и тревожност.

Какво е решението?

Ако вашето куче имаше право на избор, то най-вероятно би преминавало през целия квартал на зигзаг, спирайки на всеки няколко крачки. Въпреки че знаем колко е важно да оставяме косматия ни приятел да подуши местата, които представляват интерес за него, дори и най-търпеливите стопани могат да се напрегнат от непрекъснатото спиране.

кучеСнимка: iStock

Решението е, ако имате време само за бърза разходка, то направете услуга на себе си и на четириногия си приятел, като се съсредоточите върху умственото обогатяване вместо изминатото разстояние. В зависимост от темпото, с което върви вашето куче, 15-минутна разходка няма да го умори много физически, но ще му даде достатъчно време да се запознае с различни миризми, които да ангажират вниманието му. 

 

Вижте още: 

Разходките по тъмно – да ги направим безопасни за кучето

Виж още