Разходките по тъмно – да ги направим безопасни за кучето

разходка в парк Снимка: iStock

С настъпването на есента, а след нея – и на зимата, вероятно сте забелязали, че следобедните ви разходки с вашето куче започват постепенно да се превръщат във вечерни. Слънцето се скрива все по-рано зад хоризонта, настава мрак, а температурите падат неусетно. 

Разходките, когато навън е тъмно са много по-различни, отколкото тези през по-светлата част на деня - не само поради по-хладното време или фактът, че се налага да използвате фенерчето на телефона си, за да съберете боклука след домашния си любимец. 

Мракът създава редица опасности за четириногия ви приятел, за които трябва да сте винаги нащрек. Ето няколко съвета за кои неща да бъдете внимателни:

  • Вие виждате кучето си – но дали и другите го виждат?

    Dogsandcats.bg

Вероятно най-важното нещо, което можете да направите, за да защитите домашния си любимец, когато го разхождате вечер, а навън вече е тъмно, е да се уверите, че другите могат да го видят. И не говорим само за автомобилите – въпреки че те безспорно са най-опасни. Не подценявайте щетите и нараняванията, които може да причини на кучето ви сблъсък с колоездач или дори човек, който прави джогинг. 

В зоомагазините и онлайн можете да откриете много и разнообразни светоотразяващи продукти за кучета – яки, каишки, тагове, жилетки и др. А някои стопани увиват малки LED светлини около нашийника на животното, които да мигат по време на разходката. 

светеща каишка на кучеСнимка: istock

  • Облечете кучето си ако навън е студено

През по-хладните месеци много домашни любимци имат нужда от топли дрешки по време на вечерните си разходки

Помнете – това, че според вас навън не е толкова студено не значи, че домашният ви любимец възприема температурата по същия начин. Това важи с пълна сила за по-дребните, както и за късокосместите породи. Дори и през деня времето да е било слънчево – щом настане мрак градусите също спадат рязко. 

Уверете се, че сте избрали дрешка на косматия си приятел, която му е точно по мярка и му позволява свобода на движение. Не мислете, че е глупаво или изглежда нелепо да обличате кучето си. Ако ви звучи така – защо не излезете на 30-минутна разходка без яке или палто, за да видите как ще се чувствате? 

Съвет от нас: Можете да погледнете и за якета със светолоотразителни ленти. Така от една страна на домашния ви любимец ще му е топло, а от друга – ще сте спокойни, че всички участници в движението го виждат. 

куче през нощтаСнимка: iStock

  • Някои обитатели на града са активни само нощем

В зависимост от района, в който живеете, разходките по тъмно могат да ви срещнат с множество различни същества, които стават активни предимно нощем. Това може да са мишки и плъхове, бездомни котки или други дребни животинки, обитаващи подлези, градинки и паркове. В по-голямата си част те не са опасни, но могат да ви причинят някои неприятности. От една страна – странните шумове стряскат някои четириноги, докато други са склонни да подгонят нещо, което се движи около тях без да помислят дали е опасно или не. 

Най-добрият начин да избегнете „близките срещи“ с нощните обитатели на града е да се придържате към добре познатия ви маршрут, желателно е той да е добре осветен. Носенето на свирка също е трик, използван от някои стопани. С нейна помощ можете да изплашите потенциалните животни, които биха се изпречили на пътя ви. 

куче в паркаСнимка: iStock

Опазването на безопасността на кучето ви по време на вечерната му разходка зависи изцяло от вас. Бъдете умни и мислете една крачка напред, за да имате време да реагирате и да предотвратите потенциалните опасности. Придържайте се към добре осветени градинки и улици, осигурете на кучето си светлоотразителна каишка или таг, и най-вече – помислете за всички потенциални проблеми във вашия квартал, които биха могли да възникнат, за да ги сведете до минимум. 

А вие в колко часа вечер обикновено разхождате кучето си? Споделете с нас в коментарите!

Виж още