Какво трябва да направите, ако кучето ви е яло шоколад

куче шоколад Снимка: iStock

Н якои собственици на кучета не могат да устоят да не почерпят кучето си с всичко, което самите те похапват, включително сладкиши. Но много от тях са шокирани да разберат, че шоколадът е не само вреден за четириногото – той всъщност е токсичен. Ако домашният ви любимец е ял шоколад, ето какво трябва да знаете и какво е важно да направите.

Защо шоколадът е вреден за кучетата?

Шоколадът съдържа химикал, наречен теобромин, който е токсичен за кучетата, тъй като те не могат да го преработят както хората. В зависимост от вида на шоколада и количеството, което животното е изяло, съчетано с размера му, ефектите могат да бъдат леки, тежки или в някои случаи – фатални. 

кучеСнимка: iStock

Действайте бързо, ако подозирате, че кучето ви е яло шоколад!

Ако подозирате, че кучето ви е яло шоколад, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какъв вид е бил той, както и колко е изяло то. Различните видове шоколадови продукти имат по-високи нива на токсичност за четириногите ни другари, напомнят от Американския киноложки клуб. Какаото на прах е най-опасно, следвано от неподсладения, полусладкия и накрая – тъмния шоколад. 

Dogsandcats.bg

Най-малко опасният (но все пак токсичен за кучето ви) е млечният шоколад. 

кучеСнимка: iStock

Симптоми на отравяне с шоколад при кучетата

Ако кучето ви е яло шоколад в каквото и да е количество, внимавайте за следните признаци:

  • Повръщане
  • Повишено уриниране
  • Диария
  • Безпокойство

Признаците за сериозна шоколадова токсичност включват:

  • Треперене
  • Повишена сърдечна честота
  • Гърчове

Дори ако питомецът ви е ял шоколад, но се държи нормално, винаги е добре да се консултирате с ветеринарния ви лекар за съвет. 

куче шоколадСнимка: iStock

След като кучето ви е яло шоколад...

Ако знаете, че домашният ви любимец е ял шоколад, най-добре е веднага да се обадите на ветеринарния си лекар. Вероятно той ще ви попита какъв е бил видът му и ще съпостави количеството с размера на питомеца ви. Може да бъдете помолени да заведете кучето си на място в клиниката или да наблюдавате симптомите му у дома. 

В клиниката ветеринарният ви лекар може да предизвика повръщане или да даде на животното активен въглен. А ако имате инструкции да държите нещата под око у дома, да ви каже как да го направите сами. 

куче шоколадСнимка: iStock

Важно е винаги да действате според съветите на ветеринарния си лекар, който е обучен да оценява подобни ситуации. Никога не се опитвайте да накарате питомеца си да повърне или да му давате лекарства за спешна помощ, без първо да сте се консултирали със специалиста. 

Виж още