Какво трябва да знаем за темперамента на Тибетския мастиф

Тибетски мастиф Снимка: iStock

Т ибетските мастифи са величествени и загадъчни кучета, заобиколени от аурата на древна мистерия и престиж. Произхождащи от суровите и изолирани пейзажи на Тибет, тези четириноги са отглеждани от номадите, за да предпазват стадата с овце от хищници. През годините поразителният им външен вид и внушителни размери ги превръщат в нещо повече от работни другари – те пленяват любителите на кучета по цял свят! 

Въпреки безспорно впечатляващия им външен вид, има някои неща, които бъдещите собственици, а и почитателите на това благородно куче трябва да знаят. 

Тибетски мастифСнимка: iStock

Дружелюбни кучета ли са Тибетските мастифи?

Когато оценяваме доколко дружелюбни са Тибетските мастифи, важно е да вземем предвид тяхната история и чертите, за които са били развъждани. Преди всички тези кучета са били пазачи – работа, която изисква висока степен на независимост, интелигентност и защитен инстинкт. Поради тези вкоренени черти, Тибетските мастифи се отличават с по-сдържан характер, особено около непознати. Това леко отчуждение може да се изтълкува погрешно като мнителност или липса на дружелюбност. Истината обаче е, че това са проницателни кучета, които са пестеливи в своите чувства. 

Dogsandcats.bg

Тибетски мастифСнимка: iStock

Tибетските мастифи са склонни да създават дълбоки връзки с членовете на семейството си. Те показват лоялност и нежно поведение към тези, на които имат доверие. Взаимодействието им с познати хора може да бъде привързано и дори игриво – в рязък контраст със стоическото им присъствие около непознати. Тази дихотомия в поведението подчертава значението на социализацията за тези кучета. 

Ранните и положителни преживявания, включващи срещи с различни хора, животни и среда, могат да са от полза за смекчаване на техния предпазлив подход спрямо непознатите. Но отново - само до някъде. Защото защитният инстинкт на Тибетските мастифи никога няма да изчезне.

Тибетски мастифСнимка: iStock

Тези четириноги са винаги нащрек и са готови да реагират мигновено, ако усетят заплаха за семейството си. Това поведение при тях не е признак на агресия, а по-скоро проява на дълбоко вкоренената им защитна природа. Обучението и социализацията могат да помогнат за управлението на тази черта, като гарантират, че защитната природа на Тибетския мастиф няма да ескалира в неоправдани защитни действия. 

 

 

Виж още