Какво виждат кучетата, когато гледат телевизия

куче Снимка: iStock

В иждали ли сте някога домашният си любимец или друго куче да стои пред екрана на телевизора – сякаш гледа?

Ако отговорът е положителен, то бързаме да ви кажем, че не сте сами. Според резултатите от последни проучвания, подкрепени от дресьори и треньори, 

кучетата определено могат да възприемат изображения и звуци, идващи от телевизора у дома. Как реагират на тях – е друг въпрос!

Dogsandcats.bg

Какво виждат кучетата, когато гледат телевизия?

Според проучване от 2013 г., публикувано в списание „Animal Cognition”, кучетата могат визуално да идентифицират изображения на други кучета сред снимки, на които са изобразени хора и други животни. Косматите ни приятели са в състояние да разпознават на екрана животни и познати звуци като лай. 

Въпреки че ги разпознават обаче, кучетата не виждат телевизионните изображения както ние. Когато домашните ни любимци гледат телевизия, те възприемат само цветовете в жълтия и синия спектър. Четириногите имат двуцветно зрение, докато хората виждат пълната гама от багри. За кучетата всеки цвят изглежда жълт, син, кафяв или сив. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как виждат света кучетата

Може и да не виждат всички цветове, но разпознават движението

Въпреки че не могат да се насладят на всички цветове на изображението от малкия екран подобно на хората, кучетата регистрират движещи се обекти по-бързо от нас. Това обяснява и защо, колкото по-нов телевизор имате у дома, толкова по-голям интерес представлява той за косматия ви приятел. По-старите модели показват по-малко кадри в секунда и в очите на животното изглежда по-скоро като трептене на „филм от 20-те години“. При HDTV, от друга страна, има много по-голям брой кадри в секунда, което прави картините много по-лесни за възприемане от очите на косматите ни приятели. 

Личността прави всичко различно

Ако оставим настрана биологичната част, независимо дали кучетата гледат телевизия и регистрират нейното съдържание, до голяма степен зависи от индивидуалния характер на животното какво и как ще възприеме. 

Когато кучето гледа телевизия, реакциите му могат да варират от странно накланяне на главата до ръмжене, лай и дори скачане срещу екрана. И всичко това зависи от фактори като: дали са териториални или не, дали харесват хора или се страхуват от тях и др. 

кучеСнимка: iStock

И породата има роля

Породата на домашния ви любимец може да играе роля относно това как реагира на телевизията. Пастирските кучета, например, са склонни да проявяват интерес към предавания с повече движение или екшън филми, защото са отглеждани, за да следят и забелязват фини движения. 

кучеСнимка: iStock

Тиха музика и спокойна картина

Подобно на децата, и при кучетата някои мелодии и картини действат успокояващо и приспиващо. Според някои стопани, ако докато ги няма оставят телевизора да работи, а по него да вървят разтоварващи кадри, включващи течаща вода, например, животните се успокояват и прекарват по-голямата част от времето в сън. 

В крайна сметка, дори и да проявят интерес към телевизиятатой продължава твърде кратко и в крайна сметка остава на заден план за домашните ни любимци. Въпреки това – наистина е забавно, когато видим кучето си да се взира в малкия екран, нали?

А вашето куче гледа ли телевизия? Споделете ни най-забавните си истории и сладки спомени!

 

Виж още